Pieczone udka kurczaka to prosta i uniwersalna w podaniu propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Udka kurczaka uwielbiane przez dzieci podasz z wszelakimi potrawami z ziemniaków, kaszą, ryżem. Do dania z udkami w roli głównej świetnie pasują wszelakie surówki (z czerwonej kapusty, colesław, marchewki), świeże sałaty (sałatka z rukoli, sałata pekińska), sałata ze śmietaną / jogurtem. Także warzywa przygotowane na ciepło (buraczki zasmażane, młoda kapusta, marchewka z groszkiem, fasolka szparagowa, brokuły, mix duszonych warzyw). Pieczone udka kurczaka można podać z sosem pieczarkowym. Zapraszam po sprawdzony przepis na pieczone udka kurczaka.
Pieczone udka kurczaka
SKŁADNIKI:
- 6 udek kurczaka
- sól, pieprz, lubczyk, oregano, słodka papryka, kurkuma
- 6 łyżek oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1. Umyj i zamarynuj mięso.
Przygotowanie udek zacznij od dokładnego umycia pod bieżącą, zimną wodą.
Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym.
W miseczce wymieszaj składniki marynaty:
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- sól, pieprz, lubczyk, oregano, słodka papryka, kurkuma
Marynatą dokładnie natrzyj mięso.
Porada. Można zrezygnować z dodatku soli zastępując ją czterema łyżkami sosu sojowego.
Jeśli masz czas odłóż mięso do lodówki pod przykryciem na 3 – 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 2 . Upiecz mięso.
Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Mięso wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz łącznie 60 – 70 minut. Podczas pieczenia kawałki kurczaka polej dwa razy powstałym sosem.
Porady. Przed wstawieniem udek kurczaka do piekarnika możesz położyć na nim dwie łyżeczki masła.
Upieczone udka kurczaka idealnie pasują do potraw z ziemniaków, kasz lub ryżu. Dodatkami będą warzywa gotowane / pieczone, surówki, tradycyjna mizeria lub świeże sałaty.
Smacznego
Pieczone udka kurczaka