Placki na słodko na jogurcie naturalnym, które przygotujesz w chwilę. To uniwersalny przepis na ciasto. Możesz dodać owoce, świeże lub z puszki. Szybkie placki z kilku podstawowych składników dostępnych w domu. Placki smakują podane z owocami posypane cukrem pudrem. Dobrymi dodatkami będą wszelakie dżemy, konfitury, jogurty, miód lub syrop klonowy.
Szybkie placki na słodko
SKŁADNIKI:
- 2 średnie jajka
- 250 g jogurtu naturalnego
- 20 g cukru waniliowego – 2 łyżki
- 170 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Składniki mam w temp. pokojowej.
Potrzebujesz rózgi kuchennej do wymieszania składników.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1. Wymieszaj mokre składniki.
Do większej miski wlej 250 g jogurtu naturalnego, wbij dwa całe jajka, zamieszaj.
Krok 2. Dodaj składniki sypkie.
Do mokrych składników dodaj suche, tj.:
- 20 g cukru waniliowego – 2 łyżki
- 170 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całość wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Możesz to zrobić przy pomocy rózgi kuchennej lub za pomocą miksera.
Porada. Cukier waniliowy można zastąpić cukrem wanilinowym lub zwykłym, białym cukrem.
Krok 3. Smaż placki, podawaj jak lubisz.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
Placki nakładaj łyżką, smaż partiami, z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smażyć po cztery placki na niezbyt dużej mocy palnika.
Placki podawaj z jogurtem, miodem / syropem klonowym, dżemem, świeżymi owocami, kremem czekoladowym..
Idealnie smakują tradycyjnie posypane cukrem pudrem z dodatkiem owoców.
Smacznego
Kuchnia Ani
Inspiracja z moimi zmianami pochodzi stąd.