Ciasto z prażonymi jabłkami

Szybkie i pyszne ciasto na jogurcie i oleju z dodatkiem prażonych jabłek. Bez użycia miksera, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. To proste ciasto, które zawsze się udaje. Ciasto z tego przepisu wychodzi miękkie, puszyste. Przed podaniem warto oprószyć je cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe z prażonymi jabłkami.

Ciasto z prażonymi jabłkami


SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru – 4 spore łyżki
  • łyżka cukru z wanilią
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • opcja: kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego (bądź skórka otarta z połowy cytryny)
  • 3 czubate łyżki prażonych jabłek
  • szczypta soli

Uwagi do przepisu:

Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, świeże, z puszki a nawet mrożone.
Nie masz jajek? Ciasto uda się jeśli pominiesz jajko i dodasz łyżkę więcej jogurtu naturalnego lub gęstej, kwaśnej śmietany 18 %.

Dodatkowo: cukier puder do posypania


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam suche składniki. Robię to przy pomocy rózgi kuchennej. Mąkę możesz przesiać, lecz nie ma takiej potrzeby.

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru – 4 spore łyżki
  • łyżka cukru z wanilią

Do miski z suchymi składnikami wlewam pół szklanki oleju, mieszam.

Do masy dodaję również 200 g jogurtu naturalnego, wbijam jedno, całe jajko. Mieszam krótko do połączenia.

Wszystkie składniki mieszam do połączenia rózgą kuchenną.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz. Boki smaruję masłem.

Ciasto wylewam do tortownicy, wyrównuję. Układam na nim równomiernie trzy spore łyżki prażonych jabłek.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Tortownicę z ciastem wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto możesz od razu wyjąć z piekarnika. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.


Smacznego

Kuchnia Ani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *