Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy, szybki i smaczny, domowy dżem do naleśników, placków, na kanapkę, do ciast. Domowy dżem truskawkowy przygotujesz z trzech podstawowych składników. Możesz wybrać dłuższe gotowanie dżemu używając białego cukru lub przyspieszyć ten procesz dodając cukier żelujący. Niezależnie jaki wariant wybierzesz dodaj sok z cytryny i gotowe. Zapraszam po sprawdzony przepis na dżem truskawkowy.

Dżem truskawkowy


SKŁADNIKI:

  • 1 kg truskawek
  • 500 g cukru żelującego 2:1
  • 10 g masła
  • 4 łyżki soku z cytryny

Uwagi do przepisu:

Potrzebujesz garnka z grubym dnem oraz 3 słoiki o pojemności 300 ml.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj truskawki.

Truskawki dokładnie umyj. Odetnij szypułki, pokrój na cztery.

Krok 2. Owoce ułóż w garnku, dodaj cukier i sok z cytryny.

Posiekane truskawki wsyp do większego garnka z grubym dnem. Wsyp 500 g cukru żelującego 2:1 (jedno opakowanie gotowej mieszanki żelującej w proszku), wlej cztery łyżki soku z cytryny, zamieszaj.

Garnek ustaw na palniku.

Krok 3. Gotuj dżem.

Dżem doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do mniejszej niż średnia. Owoce z cukrem często mieszaj. Dżem gotuj tak 30-40 minut. Dżem ma delikatnie bulgotać.

Pod koniec gotowania owoców dodaj 40 g masła, zamieszaj. Gotuj jeszcze 2-3 minuty często mieszając.

Porada. Dzięki dodatkowi masła dżem smakuje jeszcze lepiej. Nie jest to jednak dodatek konieczny, dlatego możesz zrezygnować z dodatku masła.

Krok 4. Nakładaj do słoiczków.

Gotowy dżem od razu nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków z nieuszkodzonymi wieczkami. Dżem nakładaj zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni. Słoiki zakręcaj i odkładaj do góry dnem na bawełnianą ściereczkę. Słoiki możesz przykryć dodatkowo ściereczką, by słoiki z dżemem wolniej stygły.

Po całkowitym przestudzeniu i odwróceniu słoików wieczka powinny być wklęsłe. Jeśli nie wystarczy je delikatnie wcisnąć.

Słoiczki z dżemem odkładaj do ciemnej piwniczki lub przechowuj w lodówce.


Smacznego

Kuchnia Ani

8 odpowiedzi na “Dżem truskawkowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *