Muffinki ze śliwkami

Muffinki ze śliwkami to super szybki, bez miksera, mini wypiek z owocami. Muffinki z węgierkami na maślance, bardzo puszyste i miękkie w środku. Muffinki uwielbiają dzieci i dorośli. Można przygotować je z dodatkiem rozmaitych owoców, zarówno świeżych, z puszki jak i mrożonych. Muffiny przed podaniem koniecznie posyp cukrem pudrem lub polukruj. Zapraszam po sprawdzony i rewelacyjny przepis na mięciutkie muffinki ze śliwkami. Opis kroku po kroku wraz ze zdjęciami.

Muffinki ze śliwkami


SKŁADNIKI:

  • 500 g śliwek
  • 125 ml maślanki – ½ szklanki
  • 110 ml oleju – ½ szklanki
  • 2 średnie jajka
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 10 g
  • 2 łyżki cukru waniliowego – 20 g
  • 4 czubate łyżki cukru – 90 g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Przepis jest na 12 muffinek.
Do ciasta można dodać szczyptę cynamonu.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj owoce.

Śliwki umyj, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki.
Dwanaście połówek śliwek (czyli sześć sztuk) odłóż na bok. Owoce (razem z odłożonymi na bok) posiekaj w kostkę. Większą część owoców dodasz do ciasta, mniejszą ułożysz na muffinkach przed pieczeniem.

Krok 2. Wymieszaj składniki na ciasto.

W większej misce wymieszaj krótko rózgą kuchenną składniki mokre:

  • 125 ml maślanki – ½ szklanki
  • 110 ml oleju – ½ szklanki
  • 2 średnie jajka
  • łyżka soku z cytryny

Dodaj składniki sypkie:

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 10 g
  • 2 łyżki cukru waniliowego – 20 g
  • 4 czubate łyżki cukru – 90 g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Całość krótko wymieszaj, tylko do połączenia. Dodaj większą część posiekanych w kostkę śliwek, zamieszaj.

Krok 3. Nałóż ciasto do foremek.

Formę na dwanaście babeczek wyłóż papilotkami papierowymi lub silikonowymi. Ciasto ze śliwkami nakładaj do ¾ wysokości foremek, posyp resztą śliwek.

Krok 4. Muffinki upiecz, podawaj.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Formę z muffinkami wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 25 – 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Muffinki powinny ładnie się zarumienić.

Upieczone muffinki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Przepis na lukier. Aby przygotować lukier wymieszaj w połowie szklanki trzy łyżki cirpłegoo / zimnego soku z cytryny lub wrzątku. Ucieraj do całkowitego rozpuszczenia cukru i otrzymania gładkiej konsystencji. Polej muffinki.

Porada. Muffinki można mrozić. Przed mrożeniem nie dekoruj muffinek. Spakuj je zatem do specjalnych pojemników lub woreczków do mrożenia, wyjmij na blat kuchenny zanim przyjdą goście;) Udekoruj.


Smacznego

Muffinki ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *