Placki z brzoskwiniami

Placki z brzoskwiniami to rewelacyjny pomysł na ciepłe śniadanie / kolację / przekąskę w ciągu dnia. Puszyste, rewelacyjne ciasto i słodkie soczyste brzoskwinie Saturn. To uniwersalny przepis na ciasto, do którego dodasz rozmaite owoce, te świeże lub z puszki. Placki smakują posypane cukrem pudrem. Podane z dżemem, miodem lub polewą czekoladową mogą stanowić syty słodki posiłek lub deser na ciepło. Zapraszam po sprawdzony przepis na super smaczne placki z brzoskwiniami.

Placki z brzoskwiniami


SKŁADNIKI:

  • 3 brzoskwinie
  • 1 szklanka mąki pszennej – 160 g
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru / cukru waniliowego 
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Dodatkowo: cukier puder do posypania placków.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Połącz składniki.

W misce połącz ze sobą wszystkie składniki suche:

  • 160 g mąki pszennej – 1 szklanka – np. mąki pszennej tortowej
  • 3 brzoskwinie 
  • 2 łyżki cukru / cukru waniliowego 
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Porada. Cukier można zastąpić cukrem waniliowym bądź połączyć go pół na pół z cukrem białym.

Dodaj składniki mokre:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

Całość wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia.
Trzy brzoskwinie dokładnie umyj, pokrój w kostkę usuwając jednocześnie pestki. Do ciasta dodaj posiekane brzoskwinie. Do przepisu na placki z brzoskwiniami użyłam brzoskwiń Saturn (płaskoowocowych). Są soczyste i słodkie. Można użyć brzoskwiń zwyczajnych lub nektarynek.

Krok 2. Usmaż placki.

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Łyżką nakładaj porcję ciasta i smaż placki na złoto z obu stron, około 2-3 minuty na stronę. Drugą stronę placków usmażysz już szybciej.

Placki odsączaj na papierowym ręczniku.

Gotowe placki z brzoskwiniami posyp cukrem pudrem.

Placki można odgrzewać na patelni pod przykryciem lub w piekarniku. Placki są puszyste, mięciutkie i słodkie. Idealny posiłek dla dzieci.

Przechowuj je w lodówce w pojemniku lub zawinięte w folię aluminiową.


Smacznego

Kuchnia Ani

6 odpowiedzi na “Placki z brzoskwiniami”

  1. Fajny przepis. Gdyby można było dodać fotkę to bym wrzuciła 👍 zrobiłam z podwójnej porcji, nawet zimne super 😋👌

  2. Ale smaczne placuszki 🙂 super kolację mieliśmy 😋☺️
    Pozdrawiam i dziękuję za Pani wkład dla nas czytelników ❤️ i inspiracje, przepisy krok po kroku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *