Sernik na zimno z morelami

Sernik na zimno z morelami, czyli prosty i orzeźwiający letni deser. Piankowy sernik na śmietance z dodatkiem galaretek, który przygotujesz z kilku podstawowych składników. Sernik na zimno może być bazą do sernika z truskawkami z galaretką truskawkową, z borówkami, malinami lub innymi, najlepiej sezonowymi owocami. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sernik na zimno z morelami.

Sernik na zimno z morelami


SKŁADNIKI:

  • 1 galaretka pomarańczowa – 75 g – do dekoracji wierzchu
  • 2 galaretki (pomarańczowa i cytrynowa) – 2 x 75 g – do masy śmietanowej
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 200 g moreli
  • 900 ml wrzątku
  • 70 g okrągłych biszkoptów

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj galaretki.

Przygotuj dwie miski, w których oddzielnie będziesz szykować galaretki.
Jedną galaretkę pomarańczową (75 g) do dekoracji wierzchu rozpuść w 400 ml wrzątku.

Dwie pozostałe galaretki, które dodasz do masy śmietanowej (pomarańczowa i cytrynowa, czyli 2 x 75 g) rozpuść w 500 ml wrzątku (w oddzielnym naczyniu).

Porada. Do masy śmietanowej możesz użyć dwóch pomarańczowych galaretek, dwóch cytrynowych, dwóch krystalicznych lub dowolnego połączenia smakowych galaretek pamiętając o innym kolorze i smaku sernika.

Przygotowane galaretki wystudź.

Krok 2. Ubij śmietankę.

Mocno schłodzoną śmietankę 36 % umieść w wysokim naczyniu. Zacznij ubijać ją na małych obrotach, powoli je zwiększając. Na początku śmietanka mocno chlapie.

Porada. Śmietankę 36 % możesz zastąpić lżejszą 30 %.

Krok 3. Połącz galaretkę ze śmietanką.

Dwie wystudzone i nadal płynne galaretki rozpuszczone w 500 ml wrzątku wlewaj cienką strużką do ubitej śmietanki. Cały czas miksuj do połączenia.

Krok 4. Przygotuj formę, ułóż biszkopty.

Tortownicę wysmaruj masłem, wyklej papierem do pieczenia (dno oraz boki). Dobrze, by papier na bokach wystawał ponad brzegi formy.

Na dnie tortownicy wyłóż okrągłe biszkopty. W wolne przestrzenie powtykaj kawałki biszkoptów, tak by zapełniły dno.

Krok 5. Wlej gęstniejącą śmietankę, ułóż morele.

Na biszkopty w tortownicy wylej gęstniejącą śmietankę z dodatkiem dwóch galaretek. Masa powinna być gęsta, w przeciwnym wypadku biszkopty zaczną wypływać na powierzchnię.

Krok 6. Sernik odłóż do lodówki.

Ostatnią czynnością jest odłożenie sernika do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Sernik przechowuj w lodówce przykryty folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Jeśli lubisz morele skorzystaj z mojego przepisu na kruche ciasto z morelami.


Smacznego

Kuchnia Ani

2 odpowiedzi na “Sernik na zimno z morelami”

  1. Znalazłam ciekawy przepis na sernik na zimno I to jaki szybki !!! Zrobiłam bez galaretki a tylko owoce do wrzuciłam do tężejącego sernika.
    Pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *