Nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole. Od razu pokazuje jakie święta właśnie nadeszły. Wersji jest mnóstwo. Można przygotować ją z dodatkiem żurawiny lub rodzynek, udekorować czekoladą, polewą i obsypać bakaliami, płatkami migdałów.
Ciasto piaskowe to połączenie obu mąk w stosunku 1:1: pszennej i ziemniaczanej. Wychodzi delikatna i puszysta, a dzięki dodaniu aromatowi pomarańczowo – cytrynowego dodatkowo bardzo aromatyczna.
Jest wiele wersji, wiele smaków, a Święta jedne – i łączy je jedno – smaczna i charakterystyczna w kształcie Babka Wielkanocna!
Smacznych Świąt Wam życzę – z dużymi i słodkimi wypiekami! 🙂
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
- 2 łyżki oleju
- masło do smarowania formy (pojemność formy 2,5 litra, wymiary około 25 x 10 cm)
- do dekoracji: kandyzowana skórka z pomarańczy i płatki migdałów
- lukier: szklanka cukru pudru + 2 łyżki mleka + kilka kropel aromatu pomarańczowego
Przygotowanie babki:
- Smaruję masłem formę.
- Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczypta soli na sztywno.
- Stopniowo do ubitych białek dodaję cukier cały czas mieszając.
- Następnie powoli dodaję żółtka i miksuję do połączenia się składników.
- Pod koniec dodaję 2 łyżki oleju i mieszam już łyżką, nie mikserem.
- Piekarnik nagrzewam do 180C.
- Delikatnie mieszam i dodaję powoli wymieszane oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia. Pod koniec dodaję aromat cytrynowy.
- Gotowe ciasto wlewam do formy.
- Piekę 50 minut bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Gotową babkę wyjmuję z piekarnika, studzę w formie, wyjmuję i polewam polewą, dekoruję.
Przygotowanie lukru:
- Mieszam ze sobą energicznie cukier puder i mleko, dodaję aromat, polewam babkę i posypuję skórką i migdałami.
Smacznego! 😉
(przepis pochodzi z gazety TeleTydzień, kwiecień 2017, lekko go zmodyfikowałam zamiast 4 czubatych łyżek majonezu dodałam 2 łyżki oleju).
PIĘKNA BABKA! ❤❤