Babka z galaretką i suszonymi czereśniami od HELIO, idealna, słodka i prosta w przygotowaniu. Polecam przepis z dodatkami, bo smakuje wyjątkowo i słodko. Idealna propozycja na świąteczny wielkanocny stół. Babka z polewą i suszonymi czereśniami – naprawdę trudno się oprzeć!
Babka z galaretką i suszonymi czereśniami
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 80 g posiekanych suszonych czereśni od HELIO
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym (lub inna)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- do dekoracjo polewa jasna od HELIO
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej, tzn. wyjmuję je z lodówki około 2-3 godzin przed planowanym robieniem ciasta.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis na babkę jest na większą keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.
Babkę możecie udekorować dowolną polewą lub lukrem smakowym, np. cytrynowym.
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka oddzielam od białek i ucieram je z cukrem na jasną i puszystą masę. Robię to mikserem na dużych obrotach, trwa to kilka minut.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Suszone czereśnie od HELIO siekam drobno.
Mąkę łączę z proszkiem galaretki, proszkiem do pieczenia, przesiewam do masy żółtkowej i mieszam. Delikatnie dodaję sztywną pianę z białek, mieszam delikatnie szpatułką, do połączenia. Wrzucam suszone czereśnie, mieszam delikatnie.
Keksówkę smaruję masłem i posypuję mąką, wlewam ciasto, wyrównuję.
Piekę w temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez 40- 45 minut.
Gotową babkę studzę i dekoruję jasną polewą od HELIO.
Babka z galaretką i suszonymi czereśniami gotowa! Smacznego 🙂
Do przepisu wykorzystałam produkty od HELIO – polewę i dekorację białą – idealną do słodkich wypieków oraz suszone czereśnie z serii HELIO Natura.
Dodatki nadają smaku i wyglądu. Świetne połączenie do wypieków i deserów wszelakich!
Zasmakuj Kuchni
Coś dla mnie 🙂
Jest pyszna i prosta!, polecam przepis 😉
Suszonej żurawiny nigdy nie jadłam.. Musi to być ciekawy dodatek. Wypróbuję przepis na święta o ile uda mi się kupić produkty..
Powodzenia w pieczeniu 🙂 polecam!
Ta babka to rewelacja. Zrobilam z galaretką kiwi, piękny seledynowy kolor mlodemu na św Patryka do szkoły i lukier zielony. Przepyszna. Piekłam 170 termoobieg 40min. gdyby ktoś pytał czy można. Dziekuje uratowała Pani mi wieczór gdy dowiedziałam się o zielonym wypieku🤣o 21.szybka i pyszna
Bardzo miło słyszeć 😀👍
Pyszna babka:)
Dziękuję;)
Jak zawsze świetny przepis 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 🙂
Z galaretką nigdy nie jadłam. Ciekawy przepis też z ubijaniem białek. Spróbuję.
Można dodać galaretkę lub kisiel w proszku. Polecam;)