Bakłażany faszerowane kurczakiem i pieczarkami

Warzywne i smaczne danie. Kurczak przyprawiony ziołami w pachnącym sosie pomidorowym z dodatkiem śmietankowego puszystego serka to idealne połączenie z pieczonymi bakłażanami i serem. Wszystko zapiekane w piecu, wspaniałe gorące mięsno-warzywne danie, polecam!

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 mniejsza podwójna pierś z kurczaka
  • puszka krojonych pomidorów
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 suszone pomidory
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki serka naturalnego puszystego Piątnica Twój Smak
  • sól, pieprz, papryka słodka, łyżeczka cukru, oregano, majeranek, przyprawa do kurczaka – wedle uznania do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • tarty twardy ser, użyłam sera Szafir (możecie użyć parmezanu lub żółtego tartego sera)

Przygotowanie:

1. Bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż z nich środek łyżką, by powstały łódeczki, w którym zmieści się mięsno – warzywny farsz. Posyp je w środku tartym serem (niedużo na dnie), zapiecz przez 15-20 minut w temp. 190C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Chodzi o to, by lekko zmiękły.

2. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki oraz suszone pomidory, duś chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, przypraw. Gdy mięso będzie gotowe dodaj pomidory, serek i ze 2-3 łyżki tartego sera, wymieszaj. W razie czego dopraw do smaku. Chwilę jeszcze podsmaż, by składniki i smaki się połączyły ze sobą.

3. Bakłażany faszeruj nadzieniem mięsno – warzywnym. Możesz tak jak ja jeszcze przyozdobić je żółtym serem.

4. Zapiekaj około 30-35 minut w temp. 190C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.

Ja podaję takie zapiekane bakłażany ze świeżo siekaną sałatą maślaną.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *