Baranina po turecku

Dziś porządnie doprawione czosnkiem i winem mięso czerwone na obiad – baranina podana z warzywami. Marynowana, głaskana, doprawiona, upieczona, krucha, wyjątkowa!

Sekretem każdego dobrze przyrządzonego mięsa są – jak dla mnie niewątpliwie – przyprawy, zaprawy i marynaty. Wzbogacają smak, aromat, a także kruchość mięsa. Zawsze marynuję mięso, jest to dla mnie wstępne (konieczne) przygotowanie mięsa do dalszych działań w kuchni, które skraca czas jego przyrządzenia. Marynaty konserwują, nadają soczystości, zaostrzają smak lub odejmują charakterystyczny zapach (np. baraniny).

Zapraszam na baraninę podaną z warzywami – ziemniakami i marchwią pieczoną lub gotowaną.

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: (marynata do mięs czerwonych: wołowiny, baraniny)

  • 2 szklanki maślanki
  • duża drobno posiekana cebula
  • ćwierć łyżeczki mielonych goździków
  • pokruszony listek laurowy
  • po pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, suszonego tymianku i mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE MARYNATY:

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać mięso, zostawić na 2-3 dni w chłodnym miejscu.

SKŁADNIKI NA DANIE Z BARANINY:

  • 1,5 kg udźca bez kości, u mnie dodatkowo kawałki żeberek
  • 80 dag pomidorów
  • 3 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżka tłuszczu
  • szklanka czerwonego wina
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE MIĘSA:

  1. Umyć mięso z marynaty w której było przez 2-3 dni, usunąć nadmiar tłuszczu, osuszyć, mocno wygnieść ręką, naszpikować czosnkiem (3-4 ząbki), natrzeć musztardą, wymieszaną z 1-2 łyżkami oliwy, pieprzem i sokiem z cytryny, włożyć do szklanej miski, przykryć i zostawić na noc w lodówce.
  2. Następnego dnia uformować pieczeń, związać nitką, włożyć do rondla, zrumienić na silnie rozgrzanej oliwie, posolić, obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i ćwiartkami pomidorów, dodać drobno posiekany pozostały czosnek, polać stopionym tłuszczem, lekko skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 90 minut, często skrapiając winem i wytworzonym sosem.
  3. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na plastry, ułożyć na półmisku. Przetarty przez sito sos podać w sosjerce. Podawać z warzywami z wody lub pieczonymi. Smacznego!

Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, Soczyste pieczenie, H. Szymanderska, 3/99

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *