Biała kiełbasa pieczona z warzywami w sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem soku jabłkowego i octu balsamicznego to super pyszne danie dla całej rodziny. To najpyszniejsza wersja pieczonej białej kiełbasy, którą przygotowuję w domu. Bardzo proste w przygotowaniu kompletne danie obiadowe z białą kiełbasą i ziemniakami to świetny pomysł na obiad wielkanocny lub kolację. Ładnie się prezentuje udekorowane świeżymi ziołami, np. gałązkami koperku. Do białych kiełbas śmiało możesz dodać posiekaną w talarki marchewkę (dwie nieduże). Wpis zawiera wykonanie opisane krok po kroku plus kilka porad. Zapraszam na przepis na najlepszą białą kiełbasę pieczoną.
Biała kiełbasa pieczona
SKŁADNIKI:
- 7 białych, surowych kiełbas – 680 g
- 1 kg – 8 ziemniaków
- 2 duże cebule
- 15 pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
SKŁADNIKI NA SOS:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki soku jabłkowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz, łyżeczka majeranku
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieram, myję i kroję na cztery. Większe ziemniaki możesz pokroić na ósemki. Pomidorki koktajlowe (albo pomidorki cherry) kroję na pół.
Obraną cebulę siekam na ćwiartki, a obrane ząbki czosnku na pół. Możesz zostawić je w całości, bez krojenia (ale obrane) i dać 2 ząbki czosnku więcej, jeśli lubisz.
Kiełbasę nacinam delikatnie skośnie – po 3-4 nacięcia na jedną kiełbasę. Uważaj, by nie przeciąć całkowicie kiełbasy. Możesz ją także gęsto ponakłuwać np. wykałaczką.
Przygotowuję sos: wszystkie składniki mieszam łyżeczką w miseczce.
Ocet balsamiczny możesz zastąpić 1 łyżką sosu sojowego. Jeśli lubisz, dodaj do składników na marynatę mieloną ostrą paprykę lub chili. Albo świeżą posiekaną ostrą papryczkę.
Do naczynia żaroodpornego wlewam 2 łyżki oleju, smaruję blaszkę. Możesz rozsmarować tluszcz pędzelkiem lub rozprowadzić łyżką.
W naczyniu układam kolejno: pokrojone ziemniaki, cebulę, pomidorki. Na warzywa wykładam białą kiełbasę. Lekko solę i pieprzę danie. Polewam kiełbasy przygotowanym wcześniej sosem. Wlewam także 4 łyżki wody, by powstało więcej pysznego sosu, którym będę podlewała kiełbasę podczas pieczenia.
Białą kiełbasę z warzywami piekę 45-55 minut, do miękkości ziemniaków. Ustawiam temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Kiełbasę z warzywami wstawiam na środkową półkę piekarnika.
Podczas pieczenia kiełbasę podlewam 3 razy powstałym sosem z dna naczynia.
Po wyjęciu danie jest od razu gotowe do jedzenia. Możesz je odgrzewać w piekarniku. Udekoruj danie świeżymi ziołami, natką, koperkiem.
Smacznego.
Najlepsza jaką zrobiłem na obiad. Sos rewelacyjny.:)
T.
Miło mi 🙂