Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona z warzywami w sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem soku jabłkowego i octu balsamicznego to super pyszne danie dla całej rodziny. To najpyszniejsza wersja pieczonej białej kiełbasy, którą przygotowuję w domu. Bardzo proste w przygotowaniu kompletne danie obiadowe z białą kiełbasą i ziemniakami to świetny pomysł na obiad wielkanocny lub kolację. Ładnie się prezentuje udekorowane świeżymi ziołami, np. gałązkami koperku. Do białych kiełbas śmiało możesz dodać posiekaną w talarki marchewkę (dwie nieduże). Wpis zawiera wykonanie opisane krok po kroku plus kilka porad. Zapraszam na przepis na najlepszą białą kiełbasę pieczoną.

Biała kiełbasa pieczona


SKŁADNIKI:

  • 7 białych, surowych kiełbas – 680 g
  • 1 kg – 8 ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, łyżeczka majeranku

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieram, myję i kroję na cztery. Większe ziemniaki możesz pokroić na ósemki. Pomidorki koktajlowe (albo pomidorki cherry) kroję na pół.

Obraną cebulę siekam na ćwiartki, a obrane ząbki czosnku na pół. Możesz zostawić je w całości, bez krojenia (ale obrane) i dać 2 ząbki czosnku więcej, jeśli lubisz.

Kiełbasę nacinam delikatnie skośnie – po 3-4 nacięcia na jedną kiełbasę. Uważaj, by nie przeciąć całkowicie kiełbasy. Możesz ją także gęsto ponakłuwać np. wykałaczką.

Przygotowuję sos: wszystkie składniki mieszam łyżeczką w miseczce.

Ocet balsamiczny możesz zastąpić 1 łyżką sosu sojowego. Jeśli lubisz, dodaj do składników na marynatę mieloną ostrą paprykę lub chili. Albo świeżą posiekaną ostrą papryczkę.

Do naczynia żaroodpornego wlewam 2 łyżki oleju, smaruję blaszkę. Możesz rozsmarować tluszcz pędzelkiem lub rozprowadzić łyżką.

W naczyniu układam kolejno: pokrojone ziemniaki, cebulę, pomidorki. Na warzywa wykładam białą kiełbasę. Lekko solę i pieprzę danie. Polewam kiełbasy przygotowanym wcześniej sosem. Wlewam także 4 łyżki wody, by powstało więcej pysznego sosu, którym będę podlewała kiełbasę podczas pieczenia.

Białą kiełbasę z warzywami piekę 45-55 minut, do miękkości ziemniaków. Ustawiam temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Kiełbasę z warzywami wstawiam na środkową półkę piekarnika.

Podczas pieczenia kiełbasę podlewam 3 razy powstałym sosem z dna naczynia.

Po wyjęciu danie jest od razu gotowe do jedzenia. Możesz je odgrzewać w piekarniku. Udekoruj danie świeżymi ziołami, natką, koperkiem.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Biała kiełbasa pieczona”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *