Wspaniały w smaku jak to szybko określiłam po spróbowaniu. Chwila roboty w kuchni, pokroić, posolić, pomieszać i jest, mój syty bigos z dyni. Po prostu pyszny. Bigos z dyni z kiełbasą, pożywny i kto by się spodziewał, że królować tu będzie dynia.
Oprócz klasycznych bigosów z kapusty polecam też wege bigos z cukinii, idealny z chrupiącą bagietką lub tłuczonymi ziemniakami, najlepiej młodymi i ze skórką. Pomysł na obiad jest, polecam bigos z dyni z kiełbasą. Podałam go na obiad z ryżem i kotletami jarskimi.
Składniki:
- 800 g dyni pokrojonej w kostkę, może być mrożona kostka
- 500 g dobrej jakościowo kiełbasy
- 2 duże cebule
- 3 czerwone papryki
- 2 marchewki
- słoiczek ok. 200 g koncentratu pomidorowego
- niecała szklanka wody
- przyprawy do smaku: słodka i ostra papryka, majeranek, lubczyk, sól i pieprz
- 3 liście laurowe
- olej do smażenia, u mnie rzepakowy
Przygotowanie:
W głębszym i szerszym garnku rozgrzewam kilka łyżek oleju. Cebulę obieram i kroję w kostkę, podobnie kroję paprykę i kiełbasę. Marchew kroję w cienkie i krótkie paseczki, można w kostkę.
Przesmażam kiełbasę, następnie po kilku chwilach dodaję paprykę. Po kilku minutach gdy lekko zmięknie wrzucam marchew, cebulę i dynię oraz liście laurowe, duszę do miękkości często mieszając. Dolewam nieco wody.
Pod koniec dodaję koncentrat, wlewam wodę i przyprawiam do smaku, mieszam dokładnie jeszcze chwilę przesmażając do połączenia składników. Wyjmuję liście laurowe. W razie potrzeby dodaję wody w zależności jaką konsystencję chcę uzyskać.
Bigos z dyni z papryką na dobrej kiełbasie gotowy. Smacznego;)
Nigdy nie jadłam takiego cuda!😁😁 wiem co będzie w weekend na obiad😉
Ciekawy przepis! Takiego bigosiku to ja jeszcze nie jadłam😉
Dzisiaj zrobiłam😊 pyyycha😀
Baardzo się cieszę 😊😘 smacznego 😋
Dziękuję fajny przepis.
🙂👍