Bułeczki z serem

Bułeczki są mięciutkie w środku, z zewnątrz lekko chrupiące z wyczuwalnym smakiem sera.

Choć rzadko jadamy pieczywo, to jak już zdarza nam się poszaleć to zajadamy się świeżą kromką z masełkiem i np. domowymi powidłami (kto by pogardził, już robię się głodna;)

Kiedy piekę domowe chleby lub bułeczki to najczęściej jest to wtedy gdy mamy rodzinną domową biesiadę, spotkanie ze znajomymi lub po prostu gdy zwyczajnie mamy ochotę na świeżą ciepłą bułę (z czymś:) Zazwyczaj piekę już hurtowe ilości i zamrażam, wtedy kiedy tylko mamy ochotę wyjmujemy z zamrażalnika – kwestia czasu na rozmrożenie, zazwyczaj to trwa godzinę – dwie. Da radę wytrzymać, bo przez ten czas najczęściej skupiam się na dodatkach.

Takie bułeczki z serem można podawać bardziej na wytrawnie – może z musem z makreli? z twarożkiem i grubo posiekanym szczypiorem? z gorącą prosto z patelni jajecznicą? z sałatą i plastrem wędliny z ulubionym dipem? a może z czymś pieczonym „na szaro”, np. karkówką, boczkiem z dodatkiem chrzanu i ogórkiem kiszonym? (brzmi jak dobry wiejski stół;)

Zatem do dzieła..

Składniki: (na 12 bułeczek)

  • 1 kg mąki pszennej
  • 600 ml letniej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/4 łyżeczki drobnej soli
  • łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie biały)
  • około szklanki tartego żółtego sera
  • 1 małe jajko do posmarowania bułek wymieszane z 1 łyżką mleka
  • mak do posypania – może być także sezam lub mix
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce. Najpierw powoli i stopniowo dodawaj mąkę do wody i dokładnie mieszaj, tak by nie powstały grudki. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie z ciasta wyrób kulki wielkości klasycznej bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj o odstępie, bo nasz urosną. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posyp tartym żółtym serem oraz makiem i zrób nożem klasyczne nacięcie plusa + (będą kształtne jak ze sklepowej półki:)

Poczekaj 15 minut, bułeczki ładnie urosną.

Piecz 20 minut w temp. 190 stopni C na środkowej półce bez termoobiegu grzaniem góra-dół. Smacznego już dziś!:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *