Pyszny pieczony pieróg z farszem z szynki i warzyw. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Calzone przygotujecie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Poniżej przepis na calzone z warzywami i szynką, opis krok po kroku wraz ze zdjęciami. Pieczonego i dużego pieroga można dowolnie faszerować warzywami, mięsem, serami.. Świetnie smakuje podane z sosem pomidorowym, udekorowane listkami świeżej bazylii. Calzone to danie, które podacie zarówno na co dzień, w weekend lub na rodzinną uroczystość.
Cazlone z warzywami i szynką
Zasmakuj Kuchni
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 1 mała czerwona papryka
- 150 g dobrej wędliny lub kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 1 nieduża cukinia
- 140 g tartego żółtego sera
- 2 nieduże pomidory
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka
- kilka porwanych na mniejsze kawałki listków świeżej bazylii
Dodatkowo potrzebujesz 1 jajka, by posmarować wierzch calzone przed pieczeniem.
Uwagi do przepisu:
Z przepisu wyszły 3 duże pierogi calzone oraz 2 mniejsze.
Do farszu możecie dodać kilka pieczarek, a zamiast sera żółtego drobno posiekaną mozzarellę.
Zamiast wędliny można dodać posiekaną drobno kiełbasę, kawałki piersi kurczaka lub parówki. Można także zrezygnować z dodatku mięsa.
Calzone przez pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem.
Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem.
PRZYGOTOWANIE:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta.
Farsz możecie przyrządzić nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Przed faszerowaniem calzone warto go trochę podgrzać, spróbować i ewentualnie doprawić.
Zagniatam ciasto – w tym celu w większej misce mieszam mąkę, zimne posiekane masło, 2 żółtka, śmietanę, po łyżeczce soli i cukru.
Zagniatam na gładkie ciasto.
Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na 35 minut.
W tym czasie przygotowuję farsz. Na oliwie przesmażam posiekane w drobną kostkę warzywa: paprykę, czosnek, posiekaną wędlinę oraz cebulę. Gdy cebula zmięknie dodaję drobno pokrojoną cukinię i pomidory, przyprawiam. Smażę kilka minut, po czym wyłączam gaz, dodaję tarty ser i posiekaną bazylię, mieszam, ewentualnie ponownie doprawiam do smaku.
Farsz odstawiam na bok, w międzyczasie przygotowuję calzone. W tym celu szykuję stolnicę, okrągły, płaski, większy talerz, nóż do wykrawania ciasta oraz trochę mąki do podsypywania ciasta.
Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję na grubość ok. 4-4,5 mm, układam płaski talerz do góry dnem i wykrawam nożem krążek.
Na jeden bok układam sporą porcję farszu.
Ciasto składam na pół i zlepiam dokładnie – postępuję podobnie jak z pierogami.
Następnie formuję z brzegów ozdobną falbankę.
Tak postępuję z każdym rozwałkowanym kawałkiem ciasta, do wyczerpania ciasta i farszu.
Układam po 2 calzone na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawiam na 200 st. C. Wybieram program grzanie góra + dół, bez termoobiegu. Każdego pieroga smaruję roztrzepanym jajkiem, robię to przy pomocy pędzelka.
Calzone wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę przez ok. 23-28 minut. Czas może się różnić w zależności od wielkości calzone i grubości ciasta.
Calzone podaję z sosem pomidorowym udekorowane świeżymi listkami bazylii.
Calzone smakuje także odgrzane z piekarnika następnego dnia. Warto zawinąć je szczelnie np. w folię aluminiową i przechować w lodówce.
Smacznego
Calzone
Mmm… super:)
🙂👍
Pycha! Świetny opis więc się skuszę w weekend:)
Dziękuję 👍 miło mi 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Może się odwaze:)
Polecam 🙂👌