Ciasteczka kakaowe

Pyszne i mocno kakaowe ciasteczka maślane, które przygotujesz w kilka chwil. Łatwy i podstawowy przepis na ciasto, do którego śmiało możesz dodać tarte orzechy, bakalie, szczyptę cynamonu.. Przed pieczeniem ciasteczka możesz posypać dowolnym grubym cukrem, sezamem lub makiem.. Upieczone ciasteczka posyp cukrem pudrem, polej polewą lub lukrem. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na ciasteczka kakaowe.

Z przepisu wyszło mi 24 sztuk ciasteczek.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru – 70 g
  • łyżka cukru z wanilią
  • 100 g masła – ½ kostki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao – 20 g

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypuję 1/3 szklanki cukru, łyżkę cukru z wanilią, szczyptę soli oraz dodaję 100 g masła, czyli połowę klasycznej kostki masła o wadze 200 g.

Całość miksuję ok. 5 minut na średnich obrotach miksera.

Do lekko ubitej masy maślanej wbijam jedno całe jajko.

Całość miksuję krótko do połączenia jajka z resztą masy.

Następnie wsypuję suche składniki. Kolejno: trzy łyżki kakao (20 g), łyżeczka proszku do pieczenia oraz dwie szklanki mąki pszennej.

Wszystkie składniki miksuję krótko do powstania charakterystycznych grudek. Wyłączam mikser i szybko zagniatam ciasto rękoma.

Z ciasta formuję kulę, z której odrywam kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Ugniatam na kształt ciasteczka, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blaszkę z ciastkami wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 20 minut.

Porada. Ciasteczka możesz upiec z funkcją termoobiegu. Wtedy ustaw moc 170 st. C, grzanie góra plus dół. Piecz na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut.

Upieczone ciasteczka wystudź na kratce. Możesz obsypać je cukrem pudrem lub polać polewą, lukrem..

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Ciasteczka kakaowe”

  1. Faktycznie szybki przepis na ciasteczka 🙂 ja podzieliłam tę porcję na pół i do jedne części dałam orzechy a w drugiej cynamon. No i zrobiłam troszeczkę mniejsze te ciasteczka, nie liczyłam dokładnie ile ich wyszło 🙂 ale wyszły naprawdę przepyszne. Dzieciom uszy się trzęsły jak jadły, a mąż myślał, że dla niego nie starczy 🙂 Ale w końcu poszło po połowie, orzechy dla dzieciaków, dla nas cynamon. Wszystko zjedzone jednego dnia 🙂 i nie został nawet jeden okruszek. Całą rodziną prosimy o więcej takich przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *