Ciastka kruche pachnące miłą atmosferą, rodziną, tworzące ciepło i miły nastrój w powietrzu 😍
Delikatne ciastko kakaowe z wanilią, idealne dla wszystkich lubiących podgryźć coś niezbyt słodkiego, do kawy i nie tylko. Bo takie ciastko to lepsza alternatywa drugiego śniadania od tych kupnych „porcji energii”. Wybieram własną porcję cukru i wiem co jem.
Moja propozycja na miły dzień, podwieczorek, każdą chwilę by wspomnieć smak dzieciństwa, poleniuchować nieco i zapomnieć się na chwilę.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 140 g cukru
- 1 jajko
- opakowanie cukru z wanilią
- łyżeczka sody
- 1,5 łyżki dobrego kakao
- kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Za pomocą miksera utrzyj dokładnie miękkie masło z cukrem i cukrem z wanilią, gdy ładnie się połączą dodaj jajko i aromat.
Do przesianej mąki dodaj sodę i kakao, wymieszaj.
Następnie stopniowo dodawaj mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Robię to już ręką.
Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka.
Piecz na środkowej półce w temp. 180 C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół).
Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo lekko urosną.
Gotowe wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Możesz udekorować je polewą lub lukrem. SMACZNEGO 😍