Ciasto czekoladowe

Najprostsze i najszybsze ciasto czekoladowe, bez miksera, bez dodatku mleka, maślanki czy masła. Szybkie i bardzo smaczne domowe ciasto z kilku podstawowych składników. Polecam wystudzone ciasto polać domową polewą czekoladową. Do ciasta czekoladowego możesz dodać bakalie: tarte orzechy, rodzynki, suszoną żurawinę.. Ciasto czekoladowe smakować będzie także z kruszonką. To puszyste, bardzo smaczne ciasto, idealne do popołudniowej kawy, kubka kakao lub aromatycznej herbaty. Zapraszam po sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe bez miksera.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 większe jajka lub 5 mniejszych
  • ½ szklanki oleju

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 140 g czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 22 cm. Można je upiec w tortownicy o średnicy 20-22 cm lub nieco większej formie, wtedy czas pieczenia może się różnić. Przed przewidywanym końcem pieczenia, np. 10 minut wcześniej warto sprawdzić patyczkiem ciasto, gdy jest gotowe – powinien wyjść suchy. W większej formie ciasto upiecze się szybciej, będzie niższe.


PRZYGOTOWANIE:

Ciasto przygotowujesz błyskawicznie, więc zacznij od nagrzania piekarnika.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Do miski wbijam cztery większe jajka, wsypuję połowę szklanki cukru, dwie łyżki cukru z wanilią oraz szczyptę soli. Mieszam energicznie rózgą kuchenną, tylko do połączenia.

Wlewam pół szklanki oleju i wsypuję proszek do pieczenia (dwie łyżeczki). Mieszam.

Do jednolitej masy jajecznej wsypuję dwie szklanki mąki pszennej oraz czubatą łyżkę kakao. Składniki mieszam krótko (tylko do połączenia) rózgą kuchenną.

Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję. Ciasto jest dość gęste.

Porada. Formę na ciasto wysmaruj olejem lub masłem i wtedy przyklej papier do pieczenia, łatwiej się przyklei.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut do suchego patyczka. Po 35 minutach pieczenia można sprawdzić czy patyczek wychodzi całkowicie suchy.

Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie.

Przygotowuję polewę. W rondelku podgrzewam 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Gdy jest gorąca dodaję połamaną na kawałki czekoladę, mieszam rózgą do rozpuszczenia. Robię to na małej mocy palnika cały czas mieszając.

Wystudzone ciasto polewam polewą, dekoruję orzechami włoskimi, bakaliami lub świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Ciasto czekoladowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *