U mnie co do ciast drożdżowych nic się nie zmieniło – najlepsze jest ciepłe z kubkiem kakao, mleka lub gorącej czekolady! Rozpieściłam siebie i rodzinę jak nic, bo ciasto drożdżowe z dodatkiem chrupiącej, maślanej kruszonki to strzał w dziesiątkę w ostatnie dni. Wspaniale smakuje, dzieciństwo przypomina, jest smakiem i radością w jednym. Na bezludną wyspę zabrałabym jak nic 😉
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Przepis jest na formę o wymiarach: 36 x 25 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej (oprócz masła na kruszonkę).
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
SKŁADNIKI:
- 100 g świeżych drożdży
- 5 szklanek mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 4 jajka, u mnie rozm. L
- 1 szklanka oleju rzepakowego
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g zimnego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta cukru z wanilią
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w dużej misce w następującej kolejności:
- pokruszone drożdże
- cukier
- pasta waniliowa lub cukier waniliowy
- ciepłe mleko
- jajka rozkłócone widelcem
- olej rzepakowy
- 4 szklanki mąki
Jak umieścisz wszystkie składniki nie mieszaj ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 h przykryte ściereczką.
Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych działań, kiedy zobaczysz, że drożdże pracując pojawiły się już na mące.
Wymieszaj ciasto mikserem, dosypując w miarę potrzeby 1 szklankę mąki (nie trzeba zużyć całej).
Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Ciasto wlej do formy, wyrównaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Przygotuj kruszonkę: mąkę i cukier połącz w misce, dodaj posiekane drobno, zimne masło i rozcieraj szybko dłonią aż powstaną grube, charakterystyczne okruchy. Kruszonkę wysyp równomiernie na cieście. Piecz ok. 50 minut na środkowej półce piekarnika.
Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
uwielbiam drożdżowe
Najlepsze 😉
Pyszne ciasto i fajny przepis:)
Dziękuję 😉
Super jest;)
Dziękuję, zgadzam się 😉
To fakt te ciasta są pyszne
Najlepsze wspomnienie dzieciństwa i Babci 🙂
Robię już czwarty raz. Przepis wart zrobienia i powtarzania:)
Dziękuję za takiego bloga i przepisy.
Aneta