Ciasto jogurtowe z bakaliami

Delikatne i puszyste ciasto jogurtowe bez użycia miksera. To super szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto. Z dodatkiem pysznych i słodkich bakalii. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto jogurtowe z bakaliami.

Ciasto jogurtowe z bakaliami


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego
  • 3 jaja
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szklanka suszonych owoców: morwa biała, rodzynki, żurawina i jagody goji
  • 1 łyżeczka wanilii bourbon lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • cukier puder do posypania

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na frmę o wymiarach 20 x 22 cm.


PRZYGOTOWANIE:

  1. W głębszej misce mieszam rózgą kuchenną jaja, jogurt, cukier i olej.
  2. Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pastę z wanilii.
  3. Składniki dokładnie, lecz krótko mieszam, tak by nie było grudek.
  4. Do ciasta wsypuję suszone owoce. Jeśli używasz większych owoców jak suszone śliwki, przed dodaniem pokrój je na cztery.
  5. Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję.
  6. Ciasto piekę w temp. 180 st. C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  7. Ciasto posypuję cukrem pudrem. Smacznego.

4 odpowiedzi na “Ciasto jogurtowe z bakaliami”

  1. Dzień dobry, mam pytanie czy rozgrzanym piekarniku do 180’c czy ciasto wkładamy do zimnego piekarnika? Wstawiłam na rozgrzany ale na mące bezglutenowej i wyszedł zakalec :/ pozdrawiam

    1. Witam Magdo,
      ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Jeśli wyszedł zakalec to być może składniki nie miały do końca temp. pokojowej bądź mąka bezglutenowa nie została przesiana. Dzięki przesianiu rozluźnia się i napowietrza struktura mąki. Może bakalie nie były zbytnio osuszone? Być może też składniki przed umieszczeniem w formie były za długo mieszane, ciasto za krótko pieczone, otwierany piekarnik w trakcie pieczenia bądź za niska temperatura. To są dość częste powody zakalca. Przyczyn może być wiele, niestety nie widziałam jak szykujesz ciasto..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *