Polecam Ci przepis na moje pyszne, puszyste ciasto na jogurcie z dodatkiem kajmaku. Sprawdzony przepis, bez miksera, niezawodny, który zawsze wyjdzie. To wypiek, który upieczesz w blaszce lub keksówce. Sprawdzi się na szybki deser ot tak, na święta lub uroczystości domowe.
Do ciasta, które jest wyśmienitą bazą do innych wypieków możecie dodać:
- bakalie rozmaite,
- owoce świeże, mrożone, także kandyzowane,
- kakao,
- cynamon,
- masło orzechowe.
Zapraszam po przepis na ciasto jogurtowe, tym razem z dodatkiem masy kajmakowej HELIO. Dzięki słodkiej dekoracji smakuje jeszcze lepiej do popołudniowej kawy lub aromatycznej herbaty:)
Ciasto jogurtowe z kajmakiem i płatkami migdałów
Zasmakuj Kuchni
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka cukru z wanilią
- do dekoracji: 2 łyżki masy krówkowej kajmak oraz 2 łyżki płatków migdałowych HELIO
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis na blaszkę o wymiarach 20 x 22 cm.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre, mieszam krótko rózgą kuchenną do połączenia.
Ciasto wstawiam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę w temp. 180 st. C przez 45 minut, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika.
Gotowe ciasto dekoruję produktami HELIO:
- smaruję wierzch ciasta dwoma łyżkami masy kajmakowej
- oraz dekoruję płatkami migdałów.
Prosto i smacznie 🙂 Puszyste ciasto jogurtowe gotowe!
Ciasto jogurtowe z kajmakiem i płatkami migdałów
Smacznego 🙂
Wpis zawierał lokowanie produktu.
Ładnie wyglada:) jak każdy przepis Pani Ani 😉
Dziękuję, miło mi 🙂
Mmm zjadłabym!
🙂😉
Proste przepisy od razu zapisuje bo coś dla mnie-;)
Dziękuję 🙂
Prosto szybko bez miksera to lubie;)
Bardzo smaczne, wczoraj piekłam z córką:)
E.
Super 🙂👍