Dziś kolejna szybka propozycja na deser – proste ciasto z dodatkiem jogurtu, wanilii i rodzynek. Połączenie banalne, ale idealne w smaku, mogłabym powiedzieć moje smaki. Ciasto delikatne, pulchne, wspaniała propozycja na szybki i niedrogi deser.
To ciasto, do którego wrzucicie nie tylko bakalie, ale także świeże lub mrożone owoce. Gotowe, smaczne, czeka na wielbicieli o każdej porze dnia 🙂
Weźcie ulubiony kubek napoju i zapraszam na kawałek – smacznego słodkiego;)
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma albo greckiego
- 3 jaja
- ¾ szklanki oleju
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- pół szklanki rodzynek, zamiennie suszona żurawina
- pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu
- cukier puder do posypania
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis na blaszkę o wymiarach 20 x 22 cm.
PRZYGOTOWANIE:
- W głębszej misce mieszam trzepaczką jaja, jogurt, cukier i olej.
- Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pastę z wanilii, mieszam, by nie było grudek.
- Do ciasta wsypuję rodzynki.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję.
- Piekę w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
- Ciasto posypuję cukrem pudrem 🙂 Smacznego 😉
Super ciasto dawno takiego piekłam ,jak tam wypieki Aniu po świętach pozdrawiam
Jest bardzo proste i pyszne, prawda? 😉
W kuchni przed, w trakcie i po świętach w zasadzie cały czas słodko i gorąco 😉
Teresko – niedługo wypróbuję Twoją babkę szpinakową – po świętach wciąż nie mamy dość! 🙂