Ciasto kakaowo-kukurydziane

Pyszne i szybkie ciasto z mąki kukurydzianej na jogurcie naturalnym z dodatkiem kakao. To niezbyt słodkie, pachnące wanilią ciasto, bez miksera, proste i zawsze wychodzi. Ciasto przygotujesz z kilku prostych składników, które zazwyczaj masz w domu. Wystudzone możesz udekorować polewą z białej lub gorzkiej czekolady, polać lukrem bądź posypać cukrem pudrem. U mnie ekspresowa wersja z cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto kakaowo-kukurydziane.

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dobrego kakao
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 15 g cukru z wanilią (lub kilka kropel aromatu waniliowego)

Uwagi do przepisu:

Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Moja keksówka jest o wymiarach 30 x 11 cm, można upiec w mniejszej.


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Ustawiam program: grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

W misce mieszam rózgą wszystkie składniki oprócz mąki. Gdy się połączą wsypuję mąkę kukurydzianą.

Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja).

Wlewam ciasto do formy, piekę ok. 40 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe studzę i dekoruję wedle uznania.

SMACZNEGO 😉

Zasmakuj Kuchni

3 odpowiedzi na “Ciasto kakaowo-kukurydziane”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *