Pyszne i szybkie ciasto z mąki kukurydzianej na jogurcie naturalnym z dodatkiem kakao. To niezbyt słodkie, pachnące wanilią ciasto, bez miksera, proste i zawsze wychodzi. Ciasto przygotujesz z kilku prostych składników, które zazwyczaj masz w domu. Wystudzone możesz udekorować polewą z białej lub gorzkiej czekolady, polać lukrem bądź posypać cukrem pudrem. U mnie ekspresowa wersja z cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto kakaowo-kukurydziane.
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki dobrego kakao
- 150 g jogurtu naturalnego
- 15 g cukru z wanilią (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
Uwagi do przepisu:
Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Moja keksówka jest o wymiarach 30 x 11 cm, można upiec w mniejszej.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Ustawiam program: grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
W misce mieszam rózgą wszystkie składniki oprócz mąki. Gdy się połączą wsypuję mąkę kukurydzianą.
Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja).
Wlewam ciasto do formy, piekę ok. 40 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe studzę i dekoruję wedle uznania.
SMACZNEGO 😉
Zasmakuj Kuchni
Znów pyszności Aniu:) brawo! Masz talent kochana:*
W przepisie nie ma kakao. ile dodajemy? 🙂
Już dodałam, dziękuję za uwagę 😊