Ciasto przygotowane na urodziny kogoś bliskiego – jak zawsze z pomysłem, szczerością i sercem. Prosto, smacznie, elegancko.. dużo się dzieje… Nie mogło być inaczej! Uwzględniona w nim słodycz, aromat kokosa, smak czekolady i owoce zostały docenione 😉 Nic tylko parzyć kawę i zacząć (w naszym przypadku urodzinową) celebrację 😉 Ciasto zaserwowane licznym gościom przy widoku pięknego Kampinosu za oknem, weekendowego lenistwa i zabawnych opowieści . W tle kominek, muzyka i dziecięcy śmiech – no kocham takie wypady! Wracasz naładowany, szczęśliwy, najedzony, zaspokojony (towarzystwem, widokiem, atmosferą) polecam każdemu 😉
Smacznego!
Ciasto kokosowe z jabłkami i polewą czekoladową
SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pszennej
- szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 2 jaja roztrzepane widelcem
- 1 szklanka mleka
- 250 g dżemu jabłkowego (u mnie domowe jabłka na szarlotkę) z kawałkami owoców
- 90 g oleju
Uwagi do przepisu:
- Składniki mam w temp. pokojowej.
- Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzać piekarnik do temp. 180°C – grzałka góra plus dół, bez termoobiegu.
W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą łyżką.
W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepujemy najpierw jajka, a do nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką lub końcówką trzepaczką od miksera.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem, wylewamy ciasto, lekko wyrównujemy.
Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 60 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy i podajemy. Ja udekorowałam je czekoladową gorzką polewą. Gotowe! 🙂
Kokos i jabłka, bardzo ciekawe połączenie 🙂
Zgadza się 😊 Wyszło pysznie, ciekawie, polecam 😘