CIASTO MARCHEWKOWE Z RODZYNKAMI

Sezon na puszyste i lekkie ciasto marchewkowe w pełni! Tak nam zasmakowało, że dziś znów smakujemy domowe, proste i szybkie ciasto marchewkowe, wilgotne, z orzechami włoskimi i rodzynkami Helio z serii Helio Natura.

Rodzynki sułtańskie, słodkie, wyselekcjonowane, bez konserwantów, najlepszej jakości. Z takich produktów można gotować 😉

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki tartej marchewki, ok. 4 marchewki
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 150 g rodzynek Helio
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • opcja: większa szczypta przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych
  • cukier puder do posypania lub lukier, np. cytrynowy

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na formę o wymiarach: 28 x 26 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Całe jajka ubijam mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.

Powoli dodaję olej i suche składniki. Mieszam jeszcze mikserem.

Na koniec wrzucam tartą marchew, rodzynki i orzechy. Mieszam łyżką.

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.

Piekę niecałą godzinę na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu grzaniem góra plus dół w temp. 180 C. Przed wyjęciem ciasta sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest suche w środku.

Gotowe i lekko ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂


Do przepisu wykorzystałam bakalie z serii Helio Natura– opakowanie 150 g rodzynek sułtańskich.

Parzcie kawy, zapraszam na wspaniałe, domowe ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami włoskimi, aromatyczne, domowe, o zapachu marchwi, orzechów i przyprawy do piernika. Palce lizać! 😉

 

Polecam każdemu do słodkich wypieków, deski serów jako dodatek do innych bakalii, na śniadanie, do owsianki, domowych wszelakich granoli, jogurtów, do podjadania, lunch boxu, koktajli. Jedz na zdrowie!


Wpis zawierał lokowanie produktu.

3 odpowiedzi na “CIASTO MARCHEWKOWE Z RODZYNKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *