Ciasto wiewiórka to włoskie ciasto jabłkowo-orzechowe z dodatkiem suszonej żurawiny i rodzynek. U mnie w wersji beztłuszczowej – bez dodatku masła czy oleju. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez miksera, które zrobisz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto z dodatkiem wielu jabłek, orzechów włoskich i bakalii, wyjątkowo wilgotne i pyszne. Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, posmarować polewą lub masą np. kajmakową i udekorować prażonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 4 średnie jajka
- 960 g jabłek – 5 sztuk
- 50 g rodzynek
- 60 g suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ szklanki orzechów włoskich
- ¾ drobnego cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- po szczypcie soli i cynamonu
Porady do przepisu:
Do przepisu możesz wykorzystać także mąkę pszenną uniwersalną.
Jeśli chcesz zamiast mixu rodzynek i suszonej żurawiny dodaj tylko rodzynki lub suszoną żurawinę – 100-110 g.
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka myję, obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Układam w misce i zasypuję cukrem wymieszanym z cukrem z wanilią. Odkładam pod przykryciem na 40 minut. Jabłka przez ten czas puszczą sok.
Suszoną żurawinę oraz rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie odcedzam na sitku.
Orzechy włoskie obieram i kroję na małe kawałki.
Teraz szykuję ciasto i tortownicę.
Do miski wsypuję wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia. Nie używam miksera.
Na końcu dodaję jabłka wraz z sokiem, orzechy oraz bakalie. Mieszam łyżką do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia – samo dno, zamykam obręcz a boki smaruję masłem.
Wykładam ciasto, wyrównuję i piękę na środkowej półce piekarnika przez około 40 minut lub do tzw. „suchego patyczka”.
Upieczone studzę i posypuję cukrem pudrem.
Jeśli wolisz możesz udekorować je polewą czekoladową lub lukrem, np. cytrynowym.
Smacznego.
Świetne ciasto, zawsze udane, zakalca brak:)
🙂👍