Kakaowe ciasto z marmoladą

Kakaowe ciasto na jogurcie (z czarnego kakao) przełożone marmoladą. Bardzo proste, bez miksera, z kilku łatwo dostępnych składników. Do ciasta możecie dodać posiekane bakalie i dodatkowo skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Zapraszam po sprawdzony przepis na szybkie ciasto kakaowe przełożone marmoladą.

Ciasto z czarnym kakao przełożone marmoladą


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka domowego cukru z wanilią
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka kakao + czubata łyżka czarnego kakao
  • szczypta soli

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą.

Keksówkę smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciemne kakaowe ciasto, wyrównuję, potem jasne, delikatnie wyrównując po całości.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 50 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nóż wychodzi suchy wyjmuję je z piekarnika.

Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Kroję wzdłuż na pół i smaruję równomiernie marmoladą. Składam ciasto.

Polewam czarną polewą czekoladową lub posypuję cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *