Ciasto z jabłkami

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. To ciasto na każdą okazję, które uda się każdemu. Proste i łatwo dostępne składniki. Ciasto możesz przygotować także z innymi owocami (borówki, morele, śliwki, gruszki…), nawet tymi z puszki lub mrożonymi. Ciasto z jabłkami smakuje oprószone cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie ciasto z jabłkami.

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 3 jabłka

Dodatkowo na wierzch: delikatnie czubata łyżka cukru z wanilią lub cukru waniliowego.


Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wbijam całe cztery jajka, wsypuję ¾ szklanki cukru oraz dwie łyżki cukru z wanilią. Całość miksuję do powstania masy typu kogel mogel.

Do masy wlewam cienką strużką ¾ szklanki oleju, miksuję chwilę. Wsypuję cztery szklanki mąki pszennej wymieszanej z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Całość chwilę miksuję do połączenia składników.

Ostatnim krokiem jest dodanie 1,5 szklanki mleka o temp. pokojowej, krótkie wymieszanie.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia (samo dno), zamykam obręcz a boki smaruję masłem. Możesz dodatkowo wysypać je bułką tartą.

Ciasto wylewam do formy, wyrównuję. Na wierzch układam obrane i pokrojone w kostkę trzy nieduże jabłka.

Porada. Jabłka możesz pokroić w cienkie półplasterki.

Wierzch równomiernie posypuję czubatą łyżką cukru z wanilią (lub cukrem waniliowym). Można użyć cukru trzcinowego.

Formę z ciastem wstaw na środkową półkę piekarnika. Piecz w temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka).

Po upieczeniu ciasto można wyjąć od razu z piekarnika i wystudzić na kratce.

Ciasto z jabłkami przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Smacznego

Kuchnia Ani. Ciasto z jabłkami


Inspiracja: Użytkownik Habibi Chi, portal Przyślij Przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *