Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. To ciasto na każdą okazję, które uda się każdemu. Proste i łatwo dostępne składniki. Ciasto możesz przygotować także z innymi owocami (borówki, morele, śliwki, gruszki…), nawet tymi z puszki lub mrożonymi. Ciasto z jabłkami smakuje oprószone cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie ciasto z jabłkami.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 4 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ szklanki mleka
- 3 jabłka
Dodatkowo na wierzch: delikatnie czubata łyżka cukru z wanilią lub cukru waniliowego.
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbijam całe cztery jajka, wsypuję ¾ szklanki cukru oraz dwie łyżki cukru z wanilią. Całość miksuję do powstania masy typu kogel mogel.
Do masy wlewam cienką strużką ¾ szklanki oleju, miksuję chwilę. Wsypuję cztery szklanki mąki pszennej wymieszanej z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Całość chwilę miksuję do połączenia składników.
Ostatnim krokiem jest dodanie 1,5 szklanki mleka o temp. pokojowej, krótkie wymieszanie.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia (samo dno), zamykam obręcz a boki smaruję masłem. Możesz dodatkowo wysypać je bułką tartą.
Ciasto wylewam do formy, wyrównuję. Na wierzch układam obrane i pokrojone w kostkę trzy nieduże jabłka.
Porada. Jabłka możesz pokroić w cienkie półplasterki.
Wierzch równomiernie posypuję czubatą łyżką cukru z wanilią (lub cukrem waniliowym). Można użyć cukru trzcinowego.
Formę z ciastem wstaw na środkową półkę piekarnika. Piecz w temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto można wyjąć od razu z piekarnika i wystudzić na kratce.
Ciasto z jabłkami przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego
Kuchnia Ani. Ciasto z jabłkami
Inspiracja: Użytkownik Habibi Chi, portal Przyślij Przepis.