Bardzo proste ciasto z morelami, które wykonasz w kilka chwil. Ciasto może posłużyć jako baza, by dodawać do niego wszelakie owoce, także mrożone lub te z puszki. Bez miksera, bez mleka, maślanki czy masła. Szybkie i bardzo smaczne. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce i wymieszać rózgą kuchenną. Polecam wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasto z morelami smakować będzie także z kruszonką. To puszyste ciasto z morelami idealne jest do popołudniowej kawy, kubka kakao lub aromatycznej herbaty.
Ciasto z morelami
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 30 g cukru z wanilią
- szczypta soli
- 1 lekko czubata łyżeczka kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 większe jajka
- ½ szklanki oleju + 2 łyżki
- 750 g moreli
- do posypania cukier puder
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 22 cm. Można je upiec w tortownicy o średnicy 24-26 cm lub nieco większej formie, wtedy czas pieczenia może się różnić. Przed przewidywanym końcem pieczenia, np. 10 minut wcześniej warto sprawdzić patyczkiem ciasto, gdy jest gotowe – powinien wyjść suchy. W większej formie ciasto upiecze się szybciej, będzie niższe.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.
Do miski wsypuję suche składniki (oprócz kakao), dodaję mokre i mieszam energicznie, lecz krótko tylko do połączenia. Robię to rózgą kuchenną. Na koniec wsypuję kakao, lekko mieszam.
Morele myję i kroję w kostkę.
Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję.
Układam równomiernie morele, lekko wtykając je w ciasto.
Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45-50 minut do suchego patyczka. Po 40 minutach pieczenia można sprawdzić czy patyczek wychodzi całkowicie suchy.
Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie.
Wystudzone wyjmuję z formy, oprószam cukrem pudrem i kroję na kawałki.
Smacznego 😉
A szukałam czegoś prostego i szybkiego… fajne:) proste składniki. Dziś zrobię:)
Polecam 🙂👍
Ciasto mega smaczne. Polecam 🙂 wrzuciłam też trochę rodzynek.
Super 🙂👍
Smacznie wygląda
🙂👌
Uwielbiam duże kawałki owoców w cieście.
Ja też 🙂👍