Dziś kolejna propozycja na proste ciasto, bez miksera, z dodatkiem owoców. To ciasto, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Wykonasz je w kilka chwil. Do ciasta można dodać świeże owoce, mrożone lub te z puszki. Ciasto świetnie smakuje posypane cukrem pudrem, jednak przygotujesz je także z pyszną kruszonką. To szybkie i proste ciasto idealne do popołudniowej kawy.
Ciasto z owocami
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 3/4 szklanki cukru
- 2 średnie jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 170 g gęstego jogurtu naturalnego (mały kubek)
- 5 łyżek mleka
- 500 g świeżych owoców, u mnie mix: śliwki, jabłka, borówki
Uwagi do przepisu:
- Przepis na formę o wymiarach: 20 x 25 cm.
- Składniki mam w temp. pokojowej.
- Szklanka ma pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Wybieram grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia.
Papier do pieczenia gniotę i moczę w zimnej wodzie. Rozkładam. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch układam owoce, lekko wtykam je w ciasto.
Ciasto z owocami piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjmuję, studzę i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 😉
Bardzo smaczne:) jak zwykle zresztą;)
Dziękuję 🙂👍
Genialny i bardzo prosty przepis! Ciasto musi smakować cudowanie 🙂
Dziękuję 🙂👍
Pyszne. Upiekłam już dwa razy odkąd przepis się pojawił na blogu. Bardzo prosty przepis. Udaje się za każdym razem. Z różnymi owocami.
Pozdrawiam
Bardzo mi miło 🙂