Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami to pyszna propozycja do popołudniowej kawy lub aromatycznej herbaty. Sezonowe owoce zatopione w puszystym cieście, które przygotujesz w chwilę. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i piec. Gotowe ciasto koniecznie posyp cukrem pudrem, które dodatkowo nada słodyczy wypiekowi. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na proste i niezwykle pyszne ciasto z truskawkami. To idealne ciasto baza, do którego włożysz dowolne owoce.

Ciasto z truskawkami


SKŁADNIKI:

  • 400 g truskawek
  • 4 średnie jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem – 60 g
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na tortownicę o wymiarach 23 cm.
Jeśli chcesz możesz dodać 100 g więcej truskawek.


PRZYGOTOWANIE:

Truskawki myję, odcinam zielone końcówki i kroję na cztery. Mniejsze truskawki kroję na pół.

Osuszam je lekko papierowym ręcznikiem.

Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C (z termoobiegiem), grzanie góra plus dół. Możesz upiec ciasto także bez termoobiegu, wówczas ustaw temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół.

Do miski wbijam całe jajka, wsypuję cukier i miksuję na wysokich obrotach przez 5 minut.

Następnie do masy jajecznej powoli wolnym strumieniem wlewam partiami olej i dalej miksuję, łącznie kolejne 5 minut. Olej możesz zastąpić masłem. Uprzednio je rozpuść w rondelku, wystudź i dodaj do masy podobnie jak olej.

W oddzielnej misce mieszam wszystkie suche składniki, tj. budyń (proszek), mąkę (1 i ½ szklanki), 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.

Do mokrych składników wsypuję powoli suche. Wsypuję 2 łyżki suchych składników i miksuję krótko do połączenia, kolejne 2 łyżki suchych składników, miksuję do połączenia.

Postępuję tak do wyczerpania składników sypkich. Ciasto krótko miksuję, jedynie do połączenia.

Tortownicę o wymiarach 23 cm wykładam papierem do pieczenia (samo dno), zaś boki smaruję masłem. Wylewam ciasto. Na wierzch układam równomiernie truskawki, lekko wtykając je w ciasto.

Tortownicę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ciasto 45-50 minut lub do tzw. „suchego patyczka”.

Upieczone i wystudzone ciasto z truskawkami przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Ciasto z truskawkami”

  1. Ciasto idealnie na ten sezon. Robiłam wczoraj i wyszło bardzo dobre. Nie spodziewałam się tego. Nie przez przepis, ale przez to, że ciasta jakoś nigdy mi nie wychodzą. To natomiast wyszło bardzo dobre. Dzięki za podzielenie się przepisem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *