Ciasto z truskawkami to pyszna propozycja do popołudniowej kawy lub aromatycznej herbaty. Sezonowe owoce zatopione w puszystym cieście, które przygotujesz w chwilę. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i piec. Gotowe ciasto koniecznie posyp cukrem pudrem, które dodatkowo nada słodyczy wypiekowi. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na proste i niezwykle pyszne ciasto z truskawkami. To idealne ciasto baza, do którego włożysz dowolne owoce.
Ciasto z truskawkami
SKŁADNIKI:
- 400 g truskawek
- 4 średnie jajka
- ½ szklanki oleju
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem – 60 g
- ¾ szklanki cukru
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na tortownicę o wymiarach 23 cm.
Jeśli chcesz możesz dodać 100 g więcej truskawek.
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki myję, odcinam zielone końcówki i kroję na cztery. Mniejsze truskawki kroję na pół.
Osuszam je lekko papierowym ręcznikiem.
Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C (z termoobiegiem), grzanie góra plus dół. Możesz upiec ciasto także bez termoobiegu, wówczas ustaw temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół.
Do miski wbijam całe jajka, wsypuję cukier i miksuję na wysokich obrotach przez 5 minut.
Następnie do masy jajecznej powoli wolnym strumieniem wlewam partiami olej i dalej miksuję, łącznie kolejne 5 minut. Olej możesz zastąpić masłem. Uprzednio je rozpuść w rondelku, wystudź i dodaj do masy podobnie jak olej.
W oddzielnej misce mieszam wszystkie suche składniki, tj. budyń (proszek), mąkę (1 i ½ szklanki), 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.
Do mokrych składników wsypuję powoli suche. Wsypuję 2 łyżki suchych składników i miksuję krótko do połączenia, kolejne 2 łyżki suchych składników, miksuję do połączenia.
Postępuję tak do wyczerpania składników sypkich. Ciasto krótko miksuję, jedynie do połączenia.
Tortownicę o wymiarach 23 cm wykładam papierem do pieczenia (samo dno), zaś boki smaruję masłem. Wylewam ciasto. Na wierzch układam równomiernie truskawki, lekko wtykając je w ciasto.
Tortownicę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ciasto 45-50 minut lub do tzw. „suchego patyczka”.
Upieczone i wystudzone ciasto z truskawkami przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Smacznego.
Lubię takie szybkie wypieki bez kombinowania. Piekłam już dwa razy. Pyszne. Polecam😋
Dziękuję 😊
Ciasto idealnie na ten sezon. Robiłam wczoraj i wyszło bardzo dobre. Nie spodziewałam się tego. Nie przez przepis, ale przez to, że ciasta jakoś nigdy mi nie wychodzą. To natomiast wyszło bardzo dobre. Dzięki za podzielenie się przepisem 😉
Dziękuję 🙂