Ciasto z żurawiną na maślance

Dziś znów ciasto bez miksera, szybkie i łatwe z dodatkiem żurawiny ze słoika, na maślance. Mam swój sprawdzony przepis na jedną keksówkę, wracam do niego często. Przygotowanie takiego ciasta to chwila, sprowadza się do wymieszania składników suchych z mokrymi, wstawienie do piekarnika i gotowe. Zdarza się, że dodaję do ciasta kakao, sezam, suszone lub świeże owoce, wszelakie konfitury, dżemy, powidła. W każdej wersji jest pyszne! Polecam 😉

Smacznego 😉

Ciasto z żurawiną na maślance

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki żurawiny ze słoika

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nóż wychodzi suchy wyjmuję je z piekarnika.

Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Posypuję cukrem pudrem. Wyjmuję i kroję, podaję do kawy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *