Bardzo zdrowa, kremowa, ma wiele zastosowań w kuchni. Ciecierzyca, cieciorka lub groch włoski, jak wolicie. Możemy przygotować sałatki z dodatkiem cieciorki, wiele zup, także typu krem, sosów, kremowy hummus. Pierwszy raz skosztowałam jej w gorącym Maroku – bezpowrotnie się zakochałam. Jest pyszna! Moczymy ją całą noc w zimnej wodzie, następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, najczęściej jakieś 2 godziny. Jeśli chcecie, by ciecierzyca była bardziej kremowa do wody, w której się moczy dodajcie łyżeczkę sody.
SKŁADNIKI:
- 500 g suchej ciecierzycy
- woda
- łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę płuczę na sicie, wsypuję do szklanej miski lub garnka, zalewam zimną wodą. Moczę ją całą noc, minimum 12 h. Wody wlewam ponad stan ciecierzycy, na oko jakieś 8 cm. W razie potrzeby dolewam wody, tak by cieciorka była wciąż pod przykryciem. Cieciorka pęcznieje wtedy.
Następnego dnia gotuję ją w tej samej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Zagotowuję. Zmniejszam gaz i gotuję na średnim ogniu, pod lekkim przykryciem około 2 godzin. Od czasu do czasu mieszam i dolewam wodę gdy odparowuje. Sprawdzam czy jest wystarczająco miękka. Ciecierzyca ugotowana 😉