Cukinia duszona z kiełbasą

Cukinia duszona z kiełbasą, cebulą i czosnkiem w delikatnym bulionie to niezwykle aromatyczne danie. Smak cukinii podkreśla  tymianek. To proste i smaczne danie. Na cukinię duszoną jest wiele przepisów. Do potrawy można dodać pomidory (z puszki lub świeże – malinowe bądź koktajlowe), suszone pomidory, pieczarki, ostrą papryczkę. Cukinia duszona powstanie także z plasterkami chorizo, kawałkami szynki lub boczku. W wersji wege zrezygnuj z dodatku kiełbasy. Cukinia duszona z kiełbasą to uniwersalna potrawa, która smakuje z bagietką, ryżem, kaszą, makaronem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na cukinię z kiełbasą, która może stanowić bazę do dalszych inspiracji w kuchni. Dokładny opis krok po kroku wraz ze zdjęciami.

Jeśli lubisz cukinię w daniach na ciepło wypróbuj mój przepis na danie obiadowe z makaronem, czyli tagliatelle z tuńczykiem i cukinią.

Cukinia duszona z kiełbasą


SKŁADNIKI:

  • 2 cukinie – 700 g
  • 3 kawałki kiełbasy – do 250 g
  • 2 cebule – 160 g
  • 3 ząbki czosnku – 12 g
  • ½ szklanki bulionu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, większa szczypta tymianku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj składniki.

Cukinie umyj, odkrój oba końce, pokrój w mniejszą kostkę.

Cebule i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę. Czosnek można przecisnąć przez praskę.

Kiełbasę posiekaj w kostkę wielkości cukinii.

Krok 2. Podsmaż cebulę, czosnek i kiełbasę.

Na patelni rozgrzej cztery łyżki oliwy. Podsmaż na niej posiekaną cebulę, czosnek i kiełbasę. Całość smaż na średniej mocy palnika. Od czasu do czasu zamieszaj. Kiełbasę z cebulą smaż do momentu gdy cebula lekko się zeszkli a kiełbasa zarumieni.

Krok 3. Dodaj cukinię, przypraw.

Do cebuli z kiełbasą dodaj cukinię, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, zamieszaj. Smaż 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj, by całość równomiernie się podsmażyła.

Krok 4. Wlej bulion, duś do miękkości.

Po 10 minutach wlej połowę szklanki bulionu (szklanka o pojemności 250 ml). Może to być delikatny bulion warzywny, warzywno-mięsny, rosół..
W ostateczności możesz wlać połowę szklanki wody bądź rozrobić wodę z łyżeczką dobrego bulionu ze słoiczka.

Porada. Możesz przygotować cukinię duszoną z kiełbasą w sosie śmietanowym. Wystarczy, że zamiast bulionu lub wody wlejesz 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 12 % lub 18 %. Polecam doprawić wtedy danie dodatkowo mieloną słodką lub ostrą papryką.

Cukinię z kiełbasą duś pod przykryciem na mniejszej niż średnia moc palnika do 30 minut aż cukinia zmięknie. Potrawę co jakiś czas zamieszaj. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Porada. Tymianek można zastąpić rozmarynem.

Cukinia w sosie z kiełbasą to uniwersalna potrawa, dlatego z powodzeniem podasz ją z pieczywem, ryżem, kaszą lub makaronem.


Smacznego

Cukinia duszona z kiełbasą, cebulą i czosnkiem w lekkim bulionie

Kuchnia Ani

2 odpowiedzi na “Cukinia duszona z kiełbasą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *