Dodatek do obiadu, makaronów, kasz, ryżu, sałatek, na kanapkę, zapiekankę na ciepło.
To także ciekawa propozycja niestandardowego caprese lub carpaccio z cukinii.
Wystarczy cukinia, kilka przypraw i chwila czasu na przypilnowanie ich podczas pieczenia:)
Ziół możecie użyć dowolnych, w zależności jakie kompozycje lubicie, vegeta natur i lubczyk też świetnie się sprawdzą.
Składniki:
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek
- pieprz, słodka papryka, tymianek, szczypta soli
Przygotowanie:
Cukinię dobrze myjemy, kroimy w niezbyt grube plasterki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim krążki cukinii.
Polewamy ją oliwą z oliwek, posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami i przyprawami.
Pieczemy w temp. 190C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez ok. 20 minut.
Smacznego:)