Cukinia pieczona w ziołach

Dodatek do obiadu, makaronów, kasz, ryżu, sałatek, na kanapkę, zapiekankę na ciepło.

To także ciekawa propozycja niestandardowego caprese lub carpaccio z cukinii.
Wystarczy cukinia, kilka przypraw i chwila czasu na przypilnowanie ich podczas pieczenia:)
Ziół możecie użyć dowolnych, w zależności jakie kompozycje lubicie, vegeta natur i lubczyk też świetnie się sprawdzą.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, słodka papryka, tymianek, szczypta soli

Przygotowanie:

Cukinię dobrze myjemy, kroimy w niezbyt grube plasterki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim krążki cukinii.

Polewamy ją oliwą z oliwek, posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami i przyprawami.

Pieczemy w temp. 190C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez ok. 20 minut.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *