Drożdżówki z brzoskwiniami i polewą czekoladową to kolejna mini propozycja na deser do popołudniowej kawy. Drożdżówki przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, z wszelakimi owocami, nawet serem czy budyniem. Puchate, delikatne, proste w przygotowaniu, tylko kilka składników. Zapraszam po przepis!
Drożdżówki z brzoskwiniami i polewą
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki drobnego cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 3 żółtka z średnich jajek
- 50 g masła, roztopionego, wystudzonego
- ½ szklanki ciepłego mleka (lekko je podgrzewam)
- 1-2 brzoskwinie posiekane w kostkę
- do polania polewa czekoladowa lub lukier
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Drożdżówki zaczynam od przygotowania zaczynu. Do wysokiej szklanki lub kubka wkruszam świeże drożdże, dodaję po łyżce: mąki, cukru, ciepłego mleka (odejmuję od podanych składników), mieszam dokładnie i odstawiam na 25 minut w ciepłe miejsce. Można lekko i krótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Po podanym czasie powinna powstać charakterystyczna piana, a zaczyn urosnąć.
Teraz możesz zacząć przygotowywać ciasto.
W większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gdyby kleiło się do rąk, podsyp je nieco mąką. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Można lekko i krótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjmij miskę z wyrośniętym ciastem, chwilę wyrób i podziel na 6 równych części. Uformuj z nich kulki i ułóż na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je papierem do pieczenia i odstaw na 25 minut do ponownego wyrośnięcia. Zachowaj odstęp, ponieważ urosną.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 200 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.
Każdą drożdżówkę lekko spłaszcz i powtykaj w nią po kilka kosteczek brzoskwiń.
Drożdżówki wstaw na średnią półkę piekarnika i piecz je ok. 24 minut.
Wystudzone udekoruj polewą czekoladową lub lukrem. Możesz posypać je także cukrem pudrem.
Smacznego 😉
Zdecydowanie moje smaki 🙂
Miło mi, polecam 🙂
Moje również:) Już wiem co będzie jutro popołudniu do kawy:D
Super 😉 bardzo mi miło 😉