Drożdżówki z truskawkami to konieczny wypiek w sezonie truskawkowym. Drożdżówki z tego przepisu wychodzą puchate i lekkie. Przygotujecie je przez cały rok z dodatkiem rozmaitych, ulubionych owoców. Moje drożdżówki udekorowałam polewą z białej czekolady, która idealnie komponuje się z truskawkami i drożdżowymi wypiekami. Z przepisu wychodzi 8 drożdżówek. Przygotujecie je także z drożdży suszonych – wystarczy opakowanie 7-8 g. Z białek polecam upiec bezy lub tort bezowy.
Drożdżówki z truskawkami
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki drobnego cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 3 żółtka jajek
- 50 g masła, roztopionego, wystudzonego
- ½ szklanki ciepłego mleka (lekko je podgrzewam)
- ok. 16-20 świeżych truskawek (W zależności od wielkości)
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Drożdżówki zaczynam od przygotowania zaczynu. Do wysokiej szklanki lub kubka wkruszam świeże drożdże, dodaję po łyżce: mąki, cukru, ciepłego mleka (odejmuję od podanych składników), mieszam dokładnie i odstawiam na 25 minut w ciepłe miejsce. Można lekko i krótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Po podanym czasie powinna powstać charakterystyczna piana.
Teraz możesz zacząć przygotowywać ciasto.
W większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Można lekko i krótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjmij miskę z wyrośniętym ciastem, chwilę wyrób i podziel na 8 równych części. Uformuj z nich kulki i ułóż na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je papierem do pieczenia i odstaw na 25 minut do ponownego wyrośnięcia. Zachowaj odstęp, ponieważ urosną.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 200 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.
Truskawki umyj, pozbaw szypułek, lekko osusz ręcznikiem papierowym, posiekaj każdą truskawkę na cztery. Każdą drożdżówkę lekko spłaszcz i powtykaj w nią po 2-3 truskawki.
Drożdżówki wstaw na średnią półkę piekarnika i piecz je 18 – 22 minuty.
Wystudzone udekoruj polewą z białej czekolady.
Smacznego 😉
Zasmakuj Kuchni
Wspaniale wyglądają:)))
Dziękuję 🙂
Pycha!
Dziękuję 🙂