Najlepsza domowa, wiesz co jesz:) Posmaruj nią swoje bułeczki na śniadanie, kolację, potraktuj jako zdrową owocową przekąskę w ciągu dnia gdy brakuje Ci energii.
Jest pyszna, lekko słodka, nie warto się zasładzać. Dodałam do niej szczyptę kardamonu, ma piękny korzenno-cytrusowy zapach, nada smakowity aromat naszej konfiturze.
Składniki:
- 2 banany
- 4 kiwi
- 2 gruszki
- 2 łyżki żurawiny ze słoiczka
- 2 łyżki dowolnego miodu (ja użyłam lipowego)
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki przegotowanej wody
- szczypta kardamonu
Wykonanie:
Wszystkie owoce umyj, obierz ze skórek, pokrój w drobne kosteczki.
W garnuszku z grubszym dnem ułóż wszystkie owoce, dodaj wodę i żurawinę. Gotuj lekko na średnim ogniu, a gdy zmiękną dodaj miód i sok z cytryny, przypraw kardamonem.
Mieszaj często, gotuj bez przykrycia.
Nakładaj do wyparzonego i suchego słoiczka. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Moja rada: Jeśli chcesz możesz na koniec przed włożeniem do słoika zmiksować konfiturę na gładką masę. Ja tego nie robię, bo wolę czuć kawałki owoców. Jedz na bułce, samą lub z dodatkiem jogurtu czy serka wiejskiego.
Smacznego! 🙂