Wszelakie wypieki bez miksera pokochałam bezpowrotnie. Ekspresowe ciasto ze śliwkami z dodatkiem pasty waniliowej i śmietany jest przepyszne i bajecznie proste. Jeśli raz wypróbujecie taki uniwersalny przepis na ciasto będziecie do niego wracać jak nic. Do ciasta można dodać rozmaite owoce, nawet mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), dodatki w postaci tartych orzechów, wiórków kokosowych, siemienia lnianego, rozmaitych bakalii. Gotowe ciasto koniecznie posypcie cukrem pudrem, podajcie i cieszcie się smakiem prostego, domowego ciasta.
Ekspresowe ciasto ze śliwkami
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru z wanilią
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
- 5 łyżek mleka
- kilka śliwek, do mojej formy wyszło 6 sztuk
Forma o wymiarach: 20 x 25 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaje mokre i mieszam krótko do połączenia łyżką. Powstaje gęste ciasto.
Śliwki myję, pozbawiam pestek.
Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam do formy, na wierzch układam śliwki lekko je wtykając w ciasto. Śliwki wtykam przeciętą stroną do góry.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C.
Ciasto ze śliwkami piekę na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gotowe wyjmuję, lekko studzę i posypuję cukrem pudrem. Kroję i podaję.
Smacznego 😉
Do kawy w sam raz :))) pięknie się prezentuje.