Enchilada (enchiladas, kuchnia meksykańska) z kurczakiem, ryżem i warzywami. Dużo się dzieje:) Faszerowane tortille zawinięte w rurkę, zapiekane z serem i sosem pomidorowym, dużo przypraw i smaku. Gotowe ruloniki układa się w naczyniu żaroodpornym, polewa sosem, posypuje serem i zapieka kilkanaście minut.
Enchilada z kurczakiem, ryżem i warzywami
Enchilada może powstać z farszem mięsnym, np. z kurczaka lub mięsa mielonego, owoców morza, jajek, z ziemniakami połączonymi z twarogiem. W internecie, na blogach można spotkać rozmaite przepisy, np. z dodatkiem pieczarek, oliwek, innych warzyw, nawet owoców (bananów), różnych sosów. Myślę, że każdy taki rulonik smakuje świetnie!
Enchilada z kurczakiem, czerwoną fasolą, papryką, kukurydzą i ryżem – pyszne aromatyczne, zapiekane danie, propozycja obiadowa lub na kolację.
Przepis zalazłam tutaj, modyfikując nieco składniki dania oraz sposób przygotowania, wszystko w zależności od ilości gości. Danie z pewnością zasługuje na powtórkę! Smacznego 🙂
SKŁADNIKI:
- 12 dużych tortilli pszennych lub pełnoziarnistych (3 opak. po 4 sztuki)
- 160 g ryżu
- 900 g filetu z piersi kurczaka
- 2 średnie cebule
- 2 nieduże czerwone papryki
- szklanka kukurydzy z puszki
- szklanka czerwonej fasoli z puszki
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- 400 g sera mozzarelli, wybrałam kulki przekrojone na pół
- świeża kolendra – 1 doniczka
- przyprawy do mięsa: 3 ząbki czosnku drobno posiekane, ostra i słodka papryka do smaku, 2,5 łyżeczki kminu rzymskiego, niecałe 2 łyżeczki wymieszanego suszonego oregano i bazylii
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:
- 500 g krojonych pomidorów z puszki
- 3 niecałe łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- czubata łyżeczka suszonego oregano, niecała łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka cukru, sól, pieprz, suszona bazylia – do smaku
- łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE:
- Piersi z kurczaka myję, lekko osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w niedużą kostkę (ok. 2 cm kawałki). Układam w misce, polewam lekko olejem i przyprawiam masując dobrze mięso. Chwilę marynuję, odstawiam na bok.
- Przez ten czas gotuję ryż w osolonej wodzie do miękkości.
- Zamarynowane mięso obsmażam kilka minut na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, ok. 2-3 łyżek. Następnie zdejmuję z ognia i odkładam na blat.
- Na innej patelni przesmażam na niewielkiej ilości oleju posiekaną cebulę wraz z pokrojoną w kosteczkę papryką.
- Do przesmażonej na patelni cebuli i papryki dodaję ugotowany ryż, odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz podsmażone kawałki kurczaka, mieszam dokładnie.
- Kulki mozzarelli siekam na pół.
- Świeżą kolendrę myję, lekko osuszam, siekam (podobnie jak natkę).
- Przygotowanie sosu pomidorowego: w rondelku na łyżce oliwy podsmażam czosnek, chwilę podsmażam następnie dodaję krojone pomidory z puszki, koncentrat i wszystkie przyprawy. Sos mieszam i zagotowuję. Gotuję 8 minut, często mieszam.
- Składanie tortilli i pieczenie: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C (bez termoobiegu, grzanie góra plus dół, wybieram środkową półkę piekarnika do pieczenia). Wyjmuję placki tortilli z opakowania, rozkładam kilka łyżek farszu, posypuję połową pokrojonych kulek mozzarelli i wrzucam kilka listków kolendry. Zawijam w ruloniki.
- Zwinięte tortille układam obok siebie w naczyniu żaroodpornym (łączeniem do dołu). Polewam sosem pomidorowym i drugą połową mozzarelli. Zapiekam 20 minut. Gotową enchiladę posypuję świeżą kolendrą i kawałkami chili (u mnie wyjątkowo w tym przepisie świeża rukola).
SMACZNEGO! 🙂
Enchilada z kurczakiem, ryżem i warzywami
Super przepis! 😋😋