Espresso Tonic

Espresso Tonic to orzeźwiający napój kawowy na bazie toniku z dodatkiem espresso podany z kostkami lodu, skórką z pomarańczy, limonki lub cytryny. Idealny na upalne dni. Dla miłośników kawy! Dodatkową dekoracją jest plasterek pomarańczy lub innych cytrusów. To napój kawowy o pięknym kuszącym wyglądzie. Idealny na wszelakie spotkania w ogrodzie. Orzeźwiający, gazowany tonik, mocne espresso, kostki lodu i słodycz pomarańczy… pysznie! Zapraszam po mój sprawdzony przepis na orzeźwiającą kawę na zimno Espresso Tonic.


Espresso Tonic


SKŁADNIKI:

  • 60 ml zaparzonej kawy espresso
  • 200 ml toniku*
  • spora garść kostek lodu
  • cienkie skórki i/lub plasterek pomarańczy/cytryny/limonki

*tonik to gazowany, bezalkoholowy napój. Możesz go w ostateczności zastąpić spritem, ale to już nie będzie ta sama w smaku Espresso Tonic.

Jeśli chcesz nieco osłodzić swoją zimną kawę możesz dolać kilka kropel syropu pomarańczowego, lecz nie jest to konieczne.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie Espresso Tonic zacznij od zaparzenia 60 ml kawy espresso. Wystudź.

Wybierz wyższą i bardziej pojemną szklankę.

Przygotuj dekoracyjne skórki i plasterki z cytryny, limonki lub pomarańczy.
Napój prezentuje się ładnie dekorując brzegi szklanki plastrem pomarańczy lub limonki. Zaś cienko pokrojone skórki z cytrusów zdobią środek napoju dodając mu dodatkowego smaku orzeźwienia. Zamiast cienkich skórek cytrusów można wrzucić cienki plasterek (lub dwa) limonki albo cytryny.

Szklankę do ¾ wysokości napełnij kostkami lodu.

Do szklanki wlej 200 ml toniku lub nieco mniej (np. 150 ml). Udekoruj cytrusami.

Zwieńczeniem tego pięknego i smacznego napoju jest wlanie espresso. Zatem wlej ostrożnie 60 ml kawy, najlepiej przy użyciu niewielkiego lejka. Wymieszaj, podawaj.


Smacznego

Espresso Tonic

Kuchnia Ani

Jedna odpowiedź do “Espresso Tonic”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *