Krem czekoladowy ganache udekoruje i podkreśli smak naszych domowych wypieków. To także idealny dodatek do gofrów, naleśników, racuchów. Ganache jest banalnie prosty w przygotowaniu – to podgrzana śmietanka i rozpuszczona w niej czekolada. Do wyboru mleczna, deserowa lub gorzka. Dziś ganache z dodatkiem pasty z wanilii, jest to opcja, bowiem klasyczny ganache to dwa podstawowe składniki: śmietanka i czekolada, najlepiej o jak największej zawartości miazgi kakaowej w składzie. Do tak przygotowanego kremu można dodać tarte orzechy.
SKŁADNIKI:
- łyżeczka pasty z wanilii
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 340 g mlecznej, deserowej lub gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Śmietankę kremówkę podgrzewam w garnku razem z łyżeczką pasty. Robię to na mniejszej mocy palnika, uważając by śmietanki nie zagotować.
Następnie dodaję posiekaną na drobne kawałki czekoladę. Mieszam powoli do rozpuszczenia.
Czekam aż ganache ostygnie i dekoruję nim wypieki.
Smacznego.