Ekspresowe w przygotowaniu gniazdo serowe z ciasta francuskiego. To deser, który w składzie zawiera tylko kilka niezbędnych składników, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Gniazdo serowe nabierze dodatkowej słodyczy i zachęcającego wyglądu jeśli dodatkowo posypiesz je kruszonką.
Moje rady:
– Gniazdo serowe można przygotować także w wersji jabłkowo-cynamonowej. W tym celu wystarczy na patelni podsmażyć 1 spore jabłko – lub 2 mniejsze – obrane i starte na dużych oczkach, dodatkowo posypane cynamonem z dodatkiem 1 łyżeczki miodu. Zrezygnuj wtedy z dodatku 2 łyżek cukru z wanilią.
– Jeśli wolisz, zrób wersję wytrawną o podobnym kształcie ślimaczka. Oto najprostsza wersja. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym lub koncentratem pomidorowym (możesz do przecieru dodać łyżeczkę żurawiny do mięs lub majonezu), posyp oregano lub lubczykiem, solą i pieprzem, nałóż kilka plastrów wędliny i żółtego sera, zwiń podobnie jak gniazdo serowe i piecz w podobnej temperaturze i czasie.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego – 275 g
- 120 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
W miseczce rozdrabniam widelcem dokładnie twaróg z żółtkiem i cukrem z dodatkiem wanilii.
Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, wybieram program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Na blacie rozkładam ciasto francuskie, posypuję 1 łyżką cukru pudru, rozprowadzam tylną częścią łyżki.
Lekko rozwałkowuję ciasto, jednocześnie dociskając cukier do ciasta.
Na rozwałkowane ciasto nakładam łyżką farsz serowy. Równomiernie, lecz omijając brzegi.
Tak przygotowane ciasto zwijam w rulon wzdłuż dłuższej części. Identycznie jak na zdjęciu.
Ciasto smaruję 1 łyżeczką roztopionego masła.
Gniazdo serowe piekę w temp. 170 st. C przez 30 minut. Wybieram środkową półkę piekarnika.
Gotowe i lekko wystudzone posypuję cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.
Smacznego.
Wspaniale wyglada! Nie wpadlabym na pomysł zwiniecia tak ciasta, bomba!:))
Dziękuję 😊 polecam przepis👍