Gniazdo serowe z ciasta francuskiego

Ekspresowe w przygotowaniu gniazdo serowe z ciasta francuskiego. To deser, który w składzie zawiera tylko kilka niezbędnych składników, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Gniazdo serowe nabierze dodatkowej słodyczy i zachęcającego wyglądu jeśli dodatkowo posypiesz je kruszonką.

Moje rady:
– Gniazdo serowe można przygotować także w wersji jabłkowo-cynamonowej. W tym celu wystarczy na patelni podsmażyć 1 spore jabłko – lub 2 mniejsze – obrane i starte na dużych oczkach, dodatkowo posypane cynamonem z dodatkiem 1 łyżeczki miodu. Zrezygnuj wtedy z dodatku 2 łyżek cukru z wanilią.
– Jeśli wolisz, zrób wersję wytrawną o podobnym kształcie ślimaczka. Oto najprostsza wersja. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym lub koncentratem pomidorowym (możesz do przecieru dodać łyżeczkę żurawiny do mięs lub majonezu), posyp oregano lub lubczykiem, solą i pieprzem, nałóż kilka plastrów wędliny i żółtego sera, zwiń podobnie jak gniazdo serowe i piecz w podobnej temperaturze i czasie.

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – 275 g
  • 120 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

W miseczce rozdrabniam widelcem dokładnie twaróg z żółtkiem i cukrem z dodatkiem wanilii.

Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, wybieram program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Na blacie rozkładam ciasto francuskie, posypuję 1 łyżką cukru pudru, rozprowadzam tylną częścią łyżki.

Lekko rozwałkowuję ciasto, jednocześnie dociskając cukier do ciasta.

Na rozwałkowane ciasto nakładam łyżką farsz serowy. Równomiernie, lecz omijając brzegi.

Tak przygotowane ciasto zwijam w rulon wzdłuż dłuższej części. Identycznie jak na zdjęciu.

Ciasto smaruję 1 łyżeczką roztopionego masła.

Gniazdo serowe piekę w temp. 170 st. C przez 30 minut. Wybieram środkową półkę piekarnika.

Gotowe i lekko wystudzone posypuję cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Gniazdo serowe z ciasta francuskiego”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *