Gulasz z piersi kurczaka

Aromatyczny gulasz z piersi kurczaka, cukinii i pieczarek to propozycja na danie obiadowe. Możesz go podać z tłuczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, kopytkami lub kluskami śląskimi. Idealnymi dodatkami będą warzywa takie jak brokuły, pieczone papryki, surówka colesław lub buraczki tarte. Danie obiadowe podaj z koperkiem lub natką.

Gulasz z piersi kurczaka


SKŁADNIKI:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 cebula
  • 6 dużych pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 szklanek bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka, oregano, majeranek, lubczyk
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Mięso dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w kostkę i dokładnie przypraw, wlej 2 łyżki oleju i wymieszaj. Tak zamarynowane mięso odstaw pod przykryciem na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc (jeśli masz czas).

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Możesz zastąpić ją 1 kawałkiem pora – jasną częścią drobno posiekaną. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Możesz go także przecisnąć przez praskę.

Cukinię i pieczarki dobrze umyj, posiekaj w kostkę. Jeśli lubisz możesz dodać także 1 niedużą posiekaną czerwoną paprykę. Pieczarki wystarczy dobrze oczyścić, nie trzeba ich obierać.

W średnim garnku rozgrzej masło klarowane i przesmaż na nim mięso. Dodaj posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Smaż chwilę aż mięso zmieni kolor na jasny, często mieszając tak by mięso równomiernie się usmażyło. Wlej bulion.

Gotuj 5 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki oraz cukinię. Gulasz dopraw do smaku i gotuj do miękkości warzyw.

Porada. Gulasz możesz zagęścić niewielką ilością mąki. W tym celu odlej z gulaszu około szklanki bulionu, dodaj 3 łyżeczki mąki i energicznie zamieszaj, tak by nie było grudek. Możesz zrobić to w miseczce i wymieszać mąkę z bulionem za pomocą rózgi kuchennej. Wtedy masz pewność, że grudek nie będzie. Dodaj do gotującego się na wolnym ogniu gulaszu, zamieszaj.

Gulasz gotuj jeszcze chwilę. Podawaj z ziemniakami, kaszą i warzywami.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Gulasz z piersi kurczaka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *