Pyszny szarlotka z dodatkiem gruszek z bezą i suszoną żurawiną (lub rodzynkami) zachwyci każdego! Mnie oczarował, zniknął dość szybko, jeszcze gorący, wręcz rozpłynął się wśród rodzinnego stołu.
Szarlotka z pysznymi winnymi jabłkami, z żurawiną i bezą podany z lodami waniliowymi to pyszny i prosty deser.
SKŁADNIKI:
- 1 kg jabłek
- 2 gruszki
- 3 szklanki mąki
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru
- 200 g masła plus 1 łyżka
- 2 łyżki śmietany, u mnie 18%
- niecała szklanka suszonej żurawiny
- łyżka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- aromat śmietankowy
- forma o wymiarach: 28 x 26 cm, wysokość 6 cm
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka i gruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć na patelni kilka minut z połową szklanki cukru i szczyptą cynamonu tak, aby odparował sok. Dodać suszoną żurawinę.
Żółtka oddzielam od białek.
W misce mieszam mąkę, sól, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, aromat i masło. Szybko zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki.
Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję powoli pół szklanki cukru.
Formę wykładam papierem do pieczenia, układam połowę ciasta, ugniatam i wyrównuję.
Wykładam równo jabłka z gruszkami i z żurawiną z patelni.
Dodaję sztywną pianę.
Resztę ciasta rwę na małe kawałki i wyrzucam równomiernie na bezę.
Piekę 40 minut grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez 40 minut, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę.
SMACZNEGO 🙂
Przepis pochodzący z Biblioteczki Poradnika Domowego z roku ’98, książki zatytułowanej “Owocowe ciasta i desery” B. Lasoty, R. Sławińskiej.
domowa szarlotka-bajka:)
Pyszny jabłecznik z bezą….rany;)))
Wspaniały i rozpustny kawałek poproszę!!😘😘😘
Zjadlabym pycha