JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Jogurtowe ekspresowe w przygotowaniu ciasto z truskawkami dziś powstało. Od serca, do kawy, kubka dobrej herbaty i wspólnego wieczoru jak znalazł 😉 W sezonie wybierzcie świeże owoce, dziś mrożone truskawki, bez uprzedniego rozmrażania. Zapraszam na pyszne, domowe ciasto, które wyjdzie każdemu 😉

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mleka
  • 450 g mrożonych truskawek, w sezonie świeże

Uwagi do przepisu:

  • Przepis na formę o wymiarach: 20 x 25 cm.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Wybieram grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia.

Papier do pieczenia gniotę i moczę w zimnej wodzie. Rozkładam. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch układam mrożone truskawki lekko wtykając je w ciasto.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gotowe ciasto wyjmuję, studzę i posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😉

7 odpowiedzi na “JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI”

  1. Robię już trzeci raz:) zawsze wychodzi przepis prosty i fajny. Uniwersalny bo można dac różne owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *