Jogurtowe ekspresowe w przygotowaniu ciasto z truskawkami dziś powstało. Od serca, do kawy, kubka dobrej herbaty i wspólnego wieczoru jak znalazł 😉 W sezonie wybierzcie świeże owoce, dziś mrożone truskawki, bez uprzedniego rozmrażania. Zapraszam na pyszne, domowe ciasto, które wyjdzie każdemu 😉
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mleka
- 450 g mrożonych truskawek, w sezonie świeże
Uwagi do przepisu:
- Przepis na formę o wymiarach: 20 x 25 cm.
- Składniki mam w temp. pokojowej.
- Szklanka ma pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Wybieram grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia.
Papier do pieczenia gniotę i moczę w zimnej wodzie. Rozkładam. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch układam mrożone truskawki lekko wtykając je w ciasto.
Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjmuję, studzę i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 😉
Cudowne ciasto:)
super przepis bo czasami mi zostają mrożone owoce
Polecam Teresko 😋
Robię już trzeci raz:) zawsze wychodzi przepis prosty i fajny. Uniwersalny bo można dac różne owoce.
Super! Miło mi 🙂
Pyyychotka;)
Dziękuję, polecam 🙂