Jogurtowo-kakaowe ciasto z truskawkami

Ciasto na jogurcie z kakao z truskawkami i jeżynami, bez miksera, powstaje w kilka chwil. Dzięki temu, że kakao dodaję na końcu i ledwo co mieszam powstaje ciekawa mozaika coś a la zebra. Gotowe ciasto jogurtowo-kakaowe posypuję cukrem pudrem. Możecie przygotować do niego kruszonkę, będzie chrupiąco, słodko i jeszcze smaczniej. Polecam przepis!

Jogurtowo-kakaowe ciasto z truskawkami

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
  • lekko czubata łyżeczka kakao
  • 180 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mleka
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 8 truskawek, kroję na je cztery
  • garść mrożonych jeżyn
  • forma o wymiarach: 20 x 25 cm

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce łącze rózgą kuchenną suche składniki (oprócz kakao, je wsypuję na końcu). Dodaję do nich mokre składniki, mieszam do połączenia. Na koniec wsypuję kakao, mieszam lekko, tak by kakao nie do końca połączyło się z ciastem – powstanie dzięki temu ciemniejsza mozaika. Wrzucam jeżyny (bez rozmrażania), mieszam raz, dwa razy łyżką.

Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch układam truskawki lekko je wtykając w ciasto.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C.

Piekę ciasto na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół bez termoobiegu i przez ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.

Gotowe wyjmuję i posypuję cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *