Kasza gryczana, zdrowa, najlepsza, chude mięso i warzywa to przepis na jedno z moich ulubionych dań. Lubię takie właśnie potrawy – aromatyczne, lekkie, proste, bardzo smaczne, na kilka sposobów, z dużą ilością rozmaitych składników. Kasza gryczana (u mnie niepalona) z kawałkami piersi kurczaka, słodką cukinią i suszonymi pomidorami. Oczywiście wykończeniem dania na talerzu jest mój ukochany parmezan i natka. Obiad na kilka sposobów, prosty i elastyczny pod względem doboru rodzaju i ilości składników, w wersji wege, z makaronem, ryżem, ulubionymi warzywami.
SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 dużej cukinii lub cała mniejsza, pokrojona w kostkę
- mała cebulka drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
- 4 suszone pomidory drobno posiekane
- 4 łyżki ugotowanej w osolonej wodzie kaszy gryczanej białej, niepalonej
- vegeta natur, sól, pieprz, majeranek i słodka papryka
- oliwa
- do podania parmezan i natka (lub grana padano, bursztyn, żółty ulubiony, świeża rukola, szpinak, bazylia lub koper – wg upodobań;)
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na małe kawałki. Na patelni przesmażam cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję suszone pomidory oraz mięso, doprawiam, smażę kilkanaście minut. Od czasu do czasu mieszam delikatnie. Gdy mięso będzie gotowe wrzucam posiekaną cukinię i przykrywam pokrywą, duszę dłuższą chwilę aż cukinia ładnie zmięknie. Danie w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Kaszę gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam i dodaję do dania na patelni. Podaję z tartym parmezanem i natką.
Smacznego 🙂
Pyszne i zdrowe danie! 🙂
Dziękuję 😊