KEKS SZPINAKOWY Z ORZECHAMI

U mnie przedwstęp do świąt;) Słodka niespodzianka przepełniona bakaliami, bo szpinaku trochę zostało 😉 Idealna propozycja na jeden ze świątecznych wypieków. Keks szpinakowy z orzechami od HELIO powstał w kilka chwil i cieszy oczy jak nic. Jest aromatyczny, z dodatkiem skórki z cytryny, o pięknym kolorze i chrupiących kawałkach orzechów w środku. Do keksu dodałam orzechy włoskie oraz prażone orzechy laskowe, bez soli, pyszne i wyjątkowo chrupiące. Gotowy keks posypuję cukrem pudrem. Keks szpinakowy z orzechami kusi żywym kolorem, chrupiącymi orzechami i delikatnym smakiem. Jest pyszny! U mnie powoli czuć święta 😉

Keks szpinakowy z orzechami HELIO


UWAGI DO PRZEPISU:

  1. Przepis jest na jedną keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.
  2. Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej.
  3. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 190 g masła
  • garść orzechów laskowych HELIO
  • garść orzechów włoskich HELIO
  • skórka starta z 1 cytryny
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło rozpuszczam w rondelku, odkładam na bok, studzę. Gdy masło będzie chłodne wlewam je do wysokiego naczynia blendera, dodaję szpinak i miksuję na gładką masę.
  2. Orzechy siekam i łączę z łyżeczką mąki ziemniaczanej w małej miseczce.
  3. W większej misce ubijam mikserem całe jajka z cukrem pudrem na puszystą masę.
  4. Do szklanki mąki dodaję proszek do pieczenia.
  5. Zmniejszam obroty miksera i wsypuję powoli mąkę z proszkiem. Mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
  6. Następnie dodaję masło ze szpinakiem oraz skórkę startą z 1 cytryny. Mieszam chwilkę łyżką lub mikserem. Dodaję do ciasta posiekane orzechy.
  7. Rozgrzewam piekarnik do temp. 180 st. C (bez termoobiegu) grzanie góra plus dół.
  8. Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier do pieczenia gładząc boki, wlewam szpinakowe ciasto. Można zamiast papieru wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą.
  9. Piekę ciasto ok. 50 minut do suchego patyczka. Piekę na środkowej półce piekarnika. Gotowy keks posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂


Do przepisu wykorzystałam orzechy włoskie z upraw ekologicznych oraz orzechy laskowe prażone z serii HELIO Natura.

Keks szpinakowy z orzechami

Zasmakuj Kuchni. SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *