Dziś na obiad klopsiki z mięsa indyczego przyprawione sporą ilością majeranku i przypraw. Pachną czosnkiem z delikatną nutką suszonych pomidorów. Wszystko to, razem z marchewką i groszkiem, zatopione zostało w sosie bolońskim Jamar. Jest naprawdę pysznie!
Danie podaję najczęściej z krótkim makaronem typu świderki, penne, kolanka lub kaszą, brązowym ryżem. Gdy jesteśmy bardzo głodni wcinamy ot tak, ze świeżą bagietką.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- słoik sosu bolońskiego Jamar
- spora garść mrożonej marchewki w kostce
- spora garść mrożonego zielonego groszku
- 2 cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory z zalewy
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka suszona papryka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, po chwili dodaję mrożone warzywa.
Mięso przyprawiam w misce, dodaję jajko, mieszam, formuję małe klopsiki. Duszę je na oddzielnej patelni z tłuszczem, przekręcam od czasu do czasu, aby każda strona się równomiernie usmażyła.
Gotowe wrzucam na patelnię z warzywami, dodaję sos boloński Jamar, przyprawiam w razie potrzeby.
Do mojego dania wykorzystałam sos boloński Jamar
Gotowe! Smacznego 🙂
Lubię klopsiki;-)